• 3

Zbog krova Notr Dama, hoće da unište prirodno bogatstvo Gane. Da li biste to dozvolili?

Veruje se da ova stabla imaju dovoljnu čvrstinu za obnovu ovako važne katedrale. Stabla su mnogo otpornija nego u nekoj drugoj šumi, jer su 1965. godine potopljena kada se pravila brana, a pošto se nisu raspala, samo su ojačala

  • 3
Reka Volta, Gana

Foto: Shutterstock

Bogorodičina crkva Notr Dam predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Pariza, pa je tako požar koji je nedavno uništio veliki deo katedrale uzdrmao ceo svet.

Meseci su prošli od tada, a još se traga za najboljim rešenjem za rekonstrukciju.

Jedno od rešenja jeste da se za obnovu krovne konstrukcije i tornja koristi drveće iz tropske šume koja izvire iz jezera Volta u Gani.

Veruje se da ova stabla imaju dovoljnu čvrstinu za obnovu ovako važne katedrale. Stabla su mnogo otpornija nego u nekoj drugoj šumi, jer su 1965. godine potopljena kada se pravila brana, a pošto se nisu raspala, samo su ojačala, prenosi B92.

Međutim, mnogi se protive ovom rešenju, zbog negativnog uticaja na lokalni eko-sistem.

Osim promene koju bi donelo odsustvo drveća, strahuje se i od posledica zagađenja koje izazivaju mašine neophodne za ceo proces vađenja, obradu i transport drveća.

Kompanija "Kete Kraci timber rekoveri", koja je preuzela na sebe sav posao, tvrdi da je ovo zapravo mnogo bolje rešenje, nego da se seč mlado drveć.

Francuska vlada još nije odlučla kojim materijalom ć obnoviti Notr Dam, jer im je za sada prioritet da se znamenitost obezbedi od daljeg propadanja, pa tek onda obnova nastradalih delova.

Turistička atrakcija će do daljeg biti zatvorena za ulazak.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Sinovac

    Koliko je crkava unisteno na Kosovu pa niko nije odsekao ni jednu bukvu za njihovu obnovu

  • PEDJA

    Naravno da NE! Ali to je dokaz sebicnosti i moci i samih vladajucih struktura u Gani... Recimo Srbija savija kicmu pred svima i stalno je ponozavaju, zamislite da treba iz Srbije da se uzme???? Sta mislite da li bi vlast to dozvolila???

  • Pih

    Da li je ugasen pozar u Amazonu?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima