≫ 

Evakuacija 6 miliona ljudi, skoro milion bez struje u Japanu: Tajfun ubio 14, stotine povređenih

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina

  • 9
Japan Tajfun, poplava, nesreća Foto: Tanjug/AP

Tajfun Hagibis, čiji naleti vetra dostižu i 180 kilometara na sat, stigao je do Japana, donoseći obilne padavine i snažne vetrove koji su paralisali Tokio. Najmanje 14 osoba je poginulo, a 150 je povređeno. Ulice su puste.

Tri osobe poginule su u prefekturama oko Tokija, dok je jedan 60-godišnji muškarac pronađen mrtav u poplavljenom stanu u Kavasakiju, javio je NHK.

Kako prenosi Rojters, 16 osoba se vodi kao nestalo. Prema navodima agencije Kjodo, više od 150 ljudi je povređeno.

Japan Tajfun, poplava, nesreća Potopljeni vozovi; Foto: Tanjug/AP

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, prenosi agencija Kjodo.

Japan Tajfun, poplava, nesreća Scena iz Japana; Foto: Tanjug/AP

Agencija je saopštila da bi količina kiše tajfuna Hagibis mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Japan tajfun Foto: Tanjug/AP Photo/Toru Hanai

Evakuacija 6 miliona ljudi

Kako se navodi, više od šest miliona stanovnika najvećeg japanskog ostrva Honšu savetovano je da se evakuišu, a u Tokiju i okolini je prekinut železnički saobraćaj i zatvoreni su aerodromi.

Japan Tajfun, poplava, nesreća Foto: Tanjug/AP

Japanske vlasti upozorile su da je zbog tajfuna porastao nivo vode u brojnim rekama, neke su i izašle iz svojih korita, a pojedine brane propuštaju vodu.

Japan Tajfun, poplava, nesreća Foto: Tanjug/AP

Premijer Šinzo Abe je u pripravnosti u svojoj rezidenciji, i oko njega se nalazi tim zvaničnika koji prikupljaju sve podatke o tajfunu.

Tajfun Japan Foto: Tanjug/AP

Elektrodistribucija u Tokiju saopštila je da je oko 770.000 domaćinstava ostalo bez struje, a brojne prodavnice u Tokiju i okolini zatvorene su.

Japan Tajfun, poplava, nesreća Foto: Tanjug/AP

Proizvodnju su obustavile i velike japanske kompanije Tojota i Honda.

Japan Tajfun, poplava, nesreća Foto: Tanjug/AP

Tajfun Ida koji je pogodio Japan 1958. godine za sobom je ostavio 1.200 žrtava i brojne nestale, a uzrokovao je i izlivanje reka iz korita.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada grobar

    13. oktobar 2019 | 09:13

    Izuzetno cenim Japanski narod i veoma mi je zao svega sto im se desava i sada i u istoriji inace...

  • Mladen

    13. oktobar 2019 | 09:25

    Treba hitno uputiti pomoc Japancuma, znam da su oni sila i da im nasa pomoc nece puno pomoci ali mi moramo ponuditi i dati najvise sto mozemo. To je narod koji zasluzuje nasu pomoc jer nam je prijateljski, nebrojano puta su nam pomogli kroz raznorazne donacije. Divna zemlja, divan narod, divna kultura. Moje misli i molitve su usmerene ka Japanskom narodu.

  • Sibin

    13. oktobar 2019 | 09:12

    Jadni Japanci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA