• 7

Protesti Kurda zbog turske invazije održani širom Nemačke

Demonstranti su pozvali državu da izvrši pritisak na Tursku

  • 7

Oko 20.000 Kurda učestvovalo je u protestima širom Nemačke protiv turske vojne operacije usmerene protiv kurdskih boraca u Siriji, izveštavaju nemački mediji.

U Kelnu se u subotu okupilo više od 10.000 ljudi, izveštava ZDF, oko 4.000 u Frankfurtu, po 3.000 u Hamburgu i Hanoveru. Manji demonstracije održane su u Bremenu, Berlinu i Sarbrikenu.

Protest Kurda u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP

Protestanti su pozvali državu da izvrši pritisak na Tursku i izvikivali parole podrške sirijskom Kurdistanu. Policija je protestante upozoravala da ne mogu da koriste zastave PKK (Radničke partije Kurdistana), koja je zabranjena i u Nemačkoj i u Turskoj, a nisu smeli da nose ni fotografije osnivača stranke, Abdulaha Odžalana.

Protest Kurda u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik je sredinom ove nedelje najavio početak vojne operacije "Operacija mirno proleće" na severu Sirije usmerenu protiv terorističke organizacije ISIS i PKK-a, Radničke partije Kurdistana, koju je Ankara označila terorističkom. Oko 100.000 ljudi je napustilo svoje domove na severoistoku Sirije, podaci su koje su u petak saopštile UN.

Protest Kurda u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP

Turska invazija je deo dugoročnog plana Ankare da očisti svoju granicu i od kurdske milicije i terorista ISIS-a i da stvori takozvanu sigurnu zonu.

Protest Kurda u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP

Vojna operacija je već rezultirala brojnim stradalim civilima na obe strane granice.

Protest Kurda u Nemačkoj

Foto: Tanjug/AP

Damask operaciju smatra kršenjem teritorijalnog integriteta Sirije.

(Telegraf.rs / Izvor: Sputnik)

Komentari

  • Da

    Danasnja Turska je Gde su Grci ziveli Ali kada su horde Azijske iz centralne Azije Turkemistan , Azerbedjan , Tadjikistan , Uzbekistan ... okupirale te prostore i pobile i proterale Grke i od pravoslavnih crkava uspostavili Djamije a to je ta sadasnja Turska Turci su narod iz centralne Azije koji su okupirali te prostore

  • Coa

    Kurdi, nekada Turska oštrica protiv Jermena, a sada doživljavaju istu sudbinu.

  • BrckRSu

    Pa kurdi su bili saveznici sa turcima .... sad se udrite sto jace

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima