• 0

EU lideri odobrili sporazum o Bregzitu

Sporazum o Bregzitu bi trebalo da stupi na snagu 1. novembra

  • 0

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je da su lideri EU odobrili revidirani sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU.

Sporazum o Bregzitu bi trebalo da stupi na snagu 1. novembra.

- Evropski savet pozvao je Evropsku komisiju i Evropski parlament da omoguće da sporazum stupi na snagu 1. novembra 2019. godine - kaže Tusk.

Donald Tusk je nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu o Bregzitu ocenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbegne "haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije".

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od strane Irske, ali i od Evropske komisije što znači da je "bezbedna i od koristi za građane EU".

SKOPLJE BBRIONI KZN

Donald Tusk, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ključna promena je prihvatanje carinskih pregleda na ulasku u Severnu Irsku od strane premijera Džonsona. To će omogućiti izbegavanje carinskih punktova između Irske i Severne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta - kaže Tusk.

On je najavio da se sada čeka "poslednji korak", a to je potvrda sporazuma u oba parlamenta.

Predsednik Evropskog saveta poručio "britanskim prijateljima" da će im, ako odluče da se vrate, "vrata EU uvek otvorena".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima