Francuska uvodi nova pravila za električne trotinete: Za kršenje preti kazna do 1.500 evra

Vozači trotineta moraće da imaju najmanje 12 godina i neće moći da trotinet voze trotoarom

  • 6
Electric scooters, električni trotinet Foto: Shutterstock

Francuska vlada odlučila je da uvede nova pravila za električne trotinete, kako bi "vratila mir pešacima", a nakon brojnih incidenata, pa čak i smrtnih slučajeva koji su se dogodili sa ovim prevoznim sredstvom.

Od danas, vozači trotineta moraće da imaju najmanje 12 godina i neće moći da trotinet voze trotoarom, a do jula naredne godine biće ograničena i brzina, odnosno neće moći da prelazi 25 kilometara na sat, prenosi BBC.

Francuski ministar saobraćaja Žan Baptist Džebari naveo je u saopštenju da je cilj novih pravila da se podstakne odgovornija upotreba dvotočkaša i da se vrati spokoj pešacima, pre svega onim najranjivijim - starima, deci i osobama sa invaliditetom.

Nova pravila podrazumevaju da će vožnja pločnikom biti dozvoljena samo u određenim oblastima, da samo jedna osoba može da vozi trotinet, da nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona ili slušalica prilikom vožnje.

Ako se trotinet vozi na prometnim saobraćajnicama, vozač će morati da nosi zaštitnu kacigu i vidljivu odeću.

Svako kršenje pravila za sobom povlači kaznu od 135 do 1.500 evra.

Iako su električni trotineti sve popularniji u Francuskoj zbog praktičnosti, ali i zbog ekološke funkcije, dosta incidenata se događa - poslednji se dogodio prošle nedelje u Bordou kada je jedan mladić poginuo a devojka povređena nakon sudara trotineta na kome su bili i automobila.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    26. oktobar 2019 | 08:32

    U Backoj Palanci se biciklovi,trotineti i ona kineska g na struju uglavnom voze po trotoaru,deca i pesaci beze,pa onda pun gas preko pesackog prelaza,pa se mrste na vozace kola ako im ne stanu na vreme. A policija.....koja policija..?

  • Mama

    26. oktobar 2019 | 09:45

    Pre par dana sam setala sa detetom po Knez Mihajlovoj... Dete kao i svako dete trckaralo je po pesackoj zoni, i u jednom momentu ispred, na metar od deteta je bukvalno, ali bukvalno proleteo kreten na trotinetu. Znaci oduvao bi dete moje, ili tudje sutra...A ja kazem, ne dao Bog da se tako nesto desi nema tog zakona ni policije koja bi me zaustavila...Polomicu mu trotinet na komadice komadica. Idiotizam.

  • 😎

    26. oktobar 2019 | 10:07

    Treba uvesti i porez i kazne za te trotinete. A kad vidim "muskarca" na njemu, e njima bih duplo sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA