Hrvat Ivan Milat, najozloglašeniji serijski ubica u Australiji, preminuo je u 74. godini

Milat je poznat po brutalnim ubistvima sedmoro ljudi

  • 11
Australia Obit Serial Killer Foto: Tanjug/AP

Serijski ubica Hrvat Ivan Milat (74), koji je u Australiji brutalno ubio najmanje sedmoro ljudi, preminuo je posle borbe sa rakom jednjaka danas u zatvoru u Sidneju.

Milat je služio zatvorsku kaznu od 1994. godine za ubistvo turista u Australiji.

Netragom su nestajali sve do 1992. godine kada su pronađena tela dve Britanke. Karolina Klark i Džoana Valter nestale su nekoliko meseci ranije. Godinu dana kasnije pronađena su još dva tela, mesec dana kasnije još tri. Svi slučajevi bili su slični.

Pet od sedam žrtava bili su turisti, dok su dve bili australijski državljani.

Većinu žrtava Milat je izbo nožem, jednoj osobi je odrubio glavi koja nikad nije pronađena, a jednu osobu je 10 puta upucao u glavu, koristeći je kao metu.

Milata je policija ispitivala i u vezi nestanka iz 1980. godine, kada se izgubio svaki trag dvema medicinskim sestrama u predgrađu Sidneja. Naime, tada je Milat radio na obližnjoj deponiji. Takođe, 2006. policija je Milata navela kao najverovatnijeg ubicu srednjoškolke i njenog dečka, koji su nestali 1978. u severnom Sidneju.

Milatu je dijagnostikovan rak jednjaka u maju i nakon bolničkog lečenja prebačen je u zatvor Long bej, gde su ga detektivi posetili kako bi izvukli priznanje, ali bez uspeha.

Ivan Milat Ivan Milat, Foto: Profimedia/AFP

Međutim, čovek koji je strpao ubicu iza rešetaka rekao je da se Ivan ispovedio majci Margaret prilikom njene posete zatvoru, pre nego što je umrla.

Klajv Smol, autor knjige "Milat, unutar najveće potere u Australiji", rekao je da je Ivanov najmlađi brat Džordž izvukao informacije od njihove majke Margaret.

Milat, koji je služio 7 doživotnih kazni zbog najzloglasnijih serijskih ubistava u Australiji, nekoliko puta je pokušao da pobegne iz zatvora, zbog čega mu je obezbeđenja ćelija u zatvoru iz kojeg bekstvo nije moguće.

Do tada, Ivanova brutalna ubistva i njegova reputacija u zatvoru kao "hladnog, bezobraznog psihopate, bez poštovanja za ljudski život" stavila su prezime Milat na loš glas.

IMAO SEKS SA SESTROM

Ivanova mlađa sestra Širli, sa kojoj je, kako su priznali članovi porodice, bio u bliskoj i verovatno seksualnoj vezi, takođe je govorila da je nevin i verovatno je znala šta je uradio.

Širli i Ivan živeli su zajedno u kući u Sidneju, kada je on uhapšen u februaru 1994. godine.

U to vreme kuća je bila puna opreme za kampovanje i stvari koje su pripadale žrtvama čijaubistva još nisu bila rešena, a delovi pištolja bili su sakriveni u zidovima i plafonima.

Širli je imala veze sa tim. Ne mogu da tvrdim da je počinila ubistva, ali mogu da kaže da je umešana - rekao je Džordž, a piše u knjizi.

U porodici je, kako se navodi u knjizi, bilo incesta, a Ivan i Širli imali su seksualne odnose od 1950-ih godina, kada je ona bila u svojim dvadesetim.

Nakon Ivanovog hapšenja, Širli je sklonila pištolj koji je bio sakriven u vodootpornoj kanti u dvorištu. Dala ga je bratu Volteru i rekla da ga se reši.

Šest meseci nakon što je njen stariji brat osuđen na sedam doživotnih robija, Širli je kažnjena sa 1.000 dolara.

Umrla je 2003. godine.

Ivan Robert Marko Milat rođen je 27. decembra 1944. u Gildfordu u Australiji. Dete je emigranta iz Hrvatske Stjepana Marka Stevana Milata i Australijke Margaret Elizabet Milat.

Zajedno sa bratom Ričardom bio je deo bande koja je operisala na putu Sidnej-Melburn i pljačkala. Njegov nećak Metju Miler i njegov prijatelj osuđeni su pre nekoliko godina za ubistvo 17-godišnjaka sekirom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA