• 10

Velika promena u Vatikanu? Biskupi traže da i oženjeni muškarci budu sveštenici

Predloženo je, naime, da muškarci koji su već đakoni, imaju stabilan porodični odnos

  • 10

Na Sinodu rimokatoličkih biskupa iz Amazona održanom u subotu u Vatikanu predloženo je da se oženjenim muškarcima u zabačenim oblastima dozvoli da budu sveštenici, što bi moglo dovesti do značajne promene u crkvi koja ima vekovnu istoriju celibata.

Predlog koji je podnet u završnom dokumentu tronedeljne skupštine, odnosno sinoda, usvojen je sa 128 glasova za i 41 protiv, prenosi AP.

Papa Franja će razmotriti ovo zajedno sa mnogim drugim predlozima o pitanjima koja uključuju životnu sredinu i ulogu žena u crkvi.

Predloženo je, naime, da muškarci koji su već đakoni, imaju stabilan porodični odnos i važnu ulogu u svojim zajednicama mogu da se zarede i postanu sveštenici.

Ovo rešenje su podržali mnogi južnoamerički biskupi, a dozvolilo bi katolicima u izolovanim područjima da prisustvuju misi i redovno primaju pričest.

Konzervativci se protive promeni, plašeći se da bi to bio presedan koji bi doveo do toga da se dozvoli da se sveštenici žene širom katoličke crkve, zajednice koja ima milijardu i 300 miliona članova.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Komentari

  • Lav

    KAD BI SVI BILI NORMALNI TO BI BILO IDEALNO

  • Вера Нада Љубав

    @ajdeee Не можеш ти мене учити историји Хришћанства,и како су подељени кад сам Свештеник. Само сам укратко реко(паметан ће разумете) да се врате одакле су одпали(ПРАВОСЛАВЉЕЊЕ БОГА),а подразумева се да смо се сви звали ХРИШЋАНИ(источни и западни),и ми прослављамо заједничке Сетитеље пре њиховог пада(свети Папа Лав-на пример)...а да би разглабали тему и вадили контексте,то је дугачка прича.

  • Milorad Vujicic

    Najbolje bi bilo da svi postanu pravoslavni pa ce katolici progledati hristovom istinom.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima