• 2

U Iraku otvoren drugi kamp za kurdske izbeglice iz Sirije, svakog dana pristiže više od 1.000 ljudi

Izbeglički kamp Gavilan primio je 1850 sirijskih porodica koje su došle 2011. kada je u Siriji počeo rat, ali je izgrađen novi deo za prihvat novih izbeglica

  • 2

UN je u subotu otvorio drugi kamp u iračkom Kurdistanu radi prihvata kurdskih izbeglica koji beže sa severoistoka Sirije jer su kapaciteti prvog, u kojem je 11.000 izbeglica, puni, rekao je službenik za AFP.

- Oko 11.000 izbeglica smešteno je u kampu u Bardaraču, što je njegov maksimalni kapacitet, pa smo 310 izbeglica iz Sirije danas prevezli u kamp u Gavilanu - rekao je Račid Husein, portparol UN-ova Visokog povereništva za izbeglice (UNHCR) u iračkom Kurdistanu.

Izbeglički kamp Gavilan primio je 1850 sirijskih porodica koje su došle 2011. kada je u Siriji počeo rat, ali je izgrađen novi deo za prihvat novih izbeglica, dodao je.

Broj izbeglica koje dolaze u Irak neprestano raste

Otkad je Ankara 9. oktobra povela operaciju protiv kurdske milicije JPG na severoistoku Sirije, broj izbeglica u Kurdistanu neprestano raste.

U zadnjih nekoliko dana u irački Kurdistan svakodnevno pristiže više od hiljadu izbeglica.

U subotu ih je bilo nešto manje, istaknuo je Račid, jer snage režima Bašara al Asada koje su se rasporedile na severoistoku Sirije na temelju dogovora s Kurdima, ne dopuštaju prolazak izbeglica u Irak.

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • Hugo

    Angela zakuva, a mi im otvorimo kampove zbog dobrih odnosa nje i našeg.

  • Lord

    Evo njih kod nas, za neki dan...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima