• 2

Dve likvidacije i dve istorijske fotografije: Ovako su ovekovečena ubistva Bin Ladena i Al Bagdadija

Bela kuća je u nedelju objavila fotografiju Trampa okruženog s petoricom viših bezbednosnih savetnika u trenutku dok nadgledaju operaciju američke vojske u Idlibu, u Siriji, u kojoj je poginuo Bagdadi

  • 2

Fotografije snimljene u Beloj kući pokazuju izrazitu različitost u stilu dvojice predsednika SAD, Baraka Obame i Donalda Trampa, ocenjuje Asošijeted Pres.

Reč je o fotografijama u trenucima smrti lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija i osam godina ranije u momentima kada je ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden.

Bela kuća je u nedelju objavila fotografiju Trampa okruženog s petoricom viših bezbednosnih savetnika u trenutku dok nadgledaju operaciju američke vojske u Idlibu, u Siriji, u kojoj je poginuo Bagdadi.

Na fotografiji su prikazana šestorica muškaraca u tamnim odelima i uniformama kako poziraju fotografu gledajući pravo strogim pogledima, opisuje AP.

Pritom je predsednički grb na fotografiji vidljiv tačno iznad Trampove glave.

Fotografija, kako navodi AP, poziva na poređenje sa snimkom iz iste "krizne sobe" Bele kuće, čiji je zvanični naziv "konferencijska sala Džon F. Kenedi", na kojem u maju 2011. predsednik Barak Obama okružen saradnicima nadgleda operaciju američkih marinaca u kojoj je ubijen Bin Laden.

Barak Obama

Foto: Tanjug/AP

Na toj fotografiji, na kojoj, kako navodi AP, snimljeni akteri nisu pozirali, prikazano je 13 potpuno ili delimično vidljivih lica koja okružuju pretrpani sto.

Obama na fotografiji ima polo majicu i lagani mantil i nagnut je napred na stolici koja je malo izmeštena iz centra, a najekspresivnije lice na snimku je državna sekretarka Hilari Klinton koja drži ruku na ustima dok pored nje sedi ministar odbrane Robert Gejts.

Trampova fotografija, s predsednikom u centru i ozbiljnim izrazom lica, više je formalna i ima za cilj da "dočara predsednikov interes da iskaže moć i veličanstvenost" njegove kancelarije, dalje ocenjuje AP.

Američka agencija navodi i da ta fotografija prikazuje uzak krug savetnika u koje on ima poverenje.

Jedini detalj koji remeti formalnost snimka je mnoštvo kablova i kompjutera na stolu ispred šestorice muškaraca.

Manje formalna Obamina fotografija odiše neizvesnošću, dodaje AP, navodeći da je u "kriznoj sobi" toliko velika gužva da je predsednički grb jedva vidljiv.

Čini se da soba pretrpana ljudima tokom nadgledanja američke operacije u Pakistanu u kojoj je ubijen Bin Laden odražava Obamin interes da dobije širi spektar opcija od skupljeg savetničkog tima, zaključuje AP.

Video: Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • PRC

    Tramp je to ubistvo tako stručno obrazložio da ja prosto ne mogu da verujem da to nije tako.

  • Kerim

    Bin Laden je živ !

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima