• 4

Ovaj grad je upravo zabeležio rekordno zagađenje vazduha i - nije u Srbiji

Stanovnici Nju Delhija su se probudili u oblaku sive boje koji je za sobom ostavio dim od vatrometa koji je ostao "zarobljen" u hladnom vazduhu grada

  • 4

Zagađenje vazduha u nekim delovima indijske prestonice popelo se rano jutros na najgori zabeleženi nivo, rekli su zvaničnici, dan nakon vatrometa zbog obeležavanja Divalija, indijskog festivala svetla.

Indeks kvaliteta vazduha, koji meri koncentraciju otrovnih čestica, dostigao je 500 u nekoliko delova Nju Delhija, uključujući međunarodni aerodrom, u ranim jutarnjim satima, što je rekord koji je vladin centralni odbor za kontrolu zagađenja zabeležio.

Sve iznad 401 klasifikovano je kao "teško". Zagađenje vazduha na tom nivou može ozbiljno uticati na one sa postojećim respiratornim bolestima, pa čak i na one koji su zdravi, prenosi Rojters.

Kvalitet vazduha

Printscreen/airvisual.com

Nivo je ostao iznad 300 od jutros, ili „veoma loše“, što može izazvati respiratorne bolesti nakon dužeg izlaganja.

Stanovnici su se probudili u oblaku sive boje koji je za sobom ostavio dim od vatrometa koji je ostao "zarobljen" u hladnom vazduhu grada.

Međutim, ukupni indeks kvaliteta vazduha u gradu bio je najniži u tri godine zbog povoljne brzine vetra i određenog smanjenja upotrebe vatrometa tokom Divalija, prema SAFAR-u, državnom monitoru.

Kako agencija javlja, Vrhovni sud naredio je stanovnicima da koriste bezbedan i ekološki vatromet najviše dva sata i to samo u određenim oblastima kao što su parkovi, ali zakon je prekršen u nekoliko delova grada, tvrde stanovnici.

Video: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • PETAR 1

    Tako je, skrecite temu.

  • Tara

    A gde su na toj listi evropski gradovi zasto se krije.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima