• 0

Bregzit se odlaže do 31. januara

Evropska unija dozvoliti takozvanu "fleksibilnost" - što znači da bi Velika Britanija mogla da napusti EU pre roka ako sporazum odobri parlament.

  • 0

Lideri Evropske unije saglasili su se da proces Bregzita produže do 31. januara 2020. godine, saopštilo je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je naveo da će Unija dozvoliti takozvanu "fleksibilnost" - što znači da bi Velika Britanija mogla da napusti EU pre roka ako sporazum odobri parlament.

Odluka dolazi dok se poslanici pripremaju da glasaju o predlozima premijera Borisa Džonsona za vanredne opšte izbore 12. decembra.

Raniji izlazak Britanije iz EU bio bi moguć ako bi britanski parlament ratifikovao sporazum o razvodu, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Britanski premijer Boris Džonson nevoljno je prošle nedelje zatražio tromesečno odlaganje Bregzita, do kraja januara 2020, nakon što su poslanici Donjeg doma parlamenta odbacili novi sporazum koji je on postigao s blokom.

Rojters navodi da svako odlaganje Bregzita moraju da prihvate svih 27 zemalja članica, a primedbe Francuske su do sada sprečavale donošenje takve odluke.

Prema najnovijem planu, Britanija bi mogla da izađe iz Unije 1. decembra ili 1. januara, što zavisi od toga kada bi parlament ratifikovao sporazum, u novembru ili decembru. Ukoliko bi Britanija ostala u EU i posle 31. oktobra, evropski blok bi zatražio od Londona da imenuje kandidata za novu Evropsku komisiju, naveli su diplomatski izvori.

Video: Goli upali na sred sednice parlamenta o Bregzitu! Da to su ekolozi

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima