• 4

Pečati u pasošu odlaze u istoriju?

Sistem će proveriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan

  • 4

Evropska unija od 2022. godine planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

Taj sistem se uvodi jer je alternativa bila vraćanje viza i uzimanje biometrijskih podataka u konzularnim predstavništvima, prenose banjalučke Nezavisne.

- Uvođenje sistema ETIAS (koji podrazumeva skeniranje lica i otisaka prstiju) planirano je 2021. godine, međutim moguće je da dođe do kašnjenja i da njegova primena počne u vreme kad počne novi režim prelaska granice - rekla je Katarzijna Kolanko, iz Odeljenja Evropske komisije za bezbednost, regulacije, vladavinu zakona i osnovna prava.

Takođe, kako se navodi, nisu tačni navodi da će ulaskom Hrvatske u Šengen doći do komplikacija i usporavanja prelaska granice između BiH i Hrvatske.

- Hrvatska već primenjuje šengenska pravila na svojim granicama. To znači da nedržavljani EU već sada prolaze kroz iste procedure koje će biti primenjivane kada Hrvatska uđe u Šengen. Zato ne očekujemo da će doći do bilo kakvog usporavanja ili drugih problema prilikom prelaska granice - navodi Kolanko.

S obzirom na to da nakon početka primene novog sistema neće biti pečatiranja, to znači da će svi podaci moći da se provere samim skeniranjem, bez listanja pasoša. Kolanko navodi da će se na ovaj način veoma brzo proveriti da li je osoba prekoračila tromesečno ograničenje boravka na teritoriji šengenskog prostora.

- Sistem će proveriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan - naglasila je ona.

Video: Pokretna traka na aerodromu odnela dečaka, carina ga jedna uhvatila i spasla

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Bole

    A gde je pecat tu 😂😂😂😂😂😂 kako cemo mi bez pecati ?

  • mihailovic

    SVE JE DIGITALIZACIJA

  • Milrad

    A kako će se evidentirati datum ulaska i izlaska na tri meseca, da se ne pređe prekoračenje boravka. Kako se meni čini ja moram u notes da beležim datume, ali to ipak ne može biti validnost za mene, kao dokaz ne prekoračenja ili ti prekoračenja vremena, ali ja ipak mislim do tada, lipči magarče do zelene trave.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima