• 9

Da li je Tramp objavom o smrti Al Bagdadija "uprskao" sve buduće američke operacije?

Tramp je u Beloj kući govorio čak 48 minuta, a potom je bilo vremena i za pitanja novinara. Objavio je neobične detalje o misiji u sirijskoj provinciji Idlib koju je, kako je rekao, gledao uživo "kao film"

  • 9

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u nedelju da je dugo traženi lider Islamske države Abu Bakr al Bagdadi mrtav. Tramp je u obraćanju naciji objavio vest koju su mnogi prihvatili sa olakšanjem. Ipak, u svom govoru je otkrio mnogo detalja, možda i previše, zbog čega se sada neki obaveštajci i veterani boje da su ugrožene sve buduće operacije.

Tramp je u Beloj kući govorio čak 48 minuta, a potom je bilo vremena i za pitanja novinara. Objavio je neobične detalje o misiji u sirijskoj provinciji Idlib koju je, kako je rekao, gledao uživo "kao film".

Među najsitnijim detaljima koji više nisu tajna, Tramp je detaljno opisao kako su jedinice Delta snaga ubačene, kako su probili zidove i uspeli da ujure vođu terorista u mrežu tunela, gde je Al Bagdadi aktivirao samoubičaki prsluk.

Međutim, posebno problamatične izjave su bile o broju i ruti komandosa koji su učestvovali u misiji, piše "Politiko".

Trump Baghdadi

Manuel Balce Ceneta

- Uvek se unervozim kada ljudi koji ne znaju ništa o operaciji počenu da je opisuju. Dobra je to priča i mogu da razumem želju da se dobra priča ispriča. To može da ima beneficije. Ali beneficije su nepredvidive i marginalne, kada šteta može da bude mnogo veća - rekao je Majkl Nagata, penzionisani general, koji je bio komandant specijalnih operacija na Bliskom istoku na samom početku borbe protiv Islamske države.

Kada se sve uzme u obzir, neki detalji koje je Tramp obelodanio mogu da pomognu teroristima da sklope kockice o američkim antiterorističkim snagama.

- Iznenađen sam da je išao do takvih sitnica - rekao je bivši vojni zvaničnik.

Ipak, Nagata navodi da Tramp nije usamljen slučaj. Citirao je slučaj iz 2011. godine kada je u Pakistanu ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden, kada su i zvaničnici administracije Baraka Obame objavili takođe neke osetljive detalje.

- Tradicija dve administracije koje govore o detaljima misija kao što su ove zapravo ih čine mnogo opasnijim i težim u budućnosti - rekao je Nagata koji je učestvovao u misiji u Pakistanu.

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava

Foto; Tanjug/AP

Evo nekoliko stvari koje je Tramp podelio sa svetom a zbog kojih mnogi dižu obrve:

* Tramp nije precizirao kako je Al Bagdadi lociran, ali jeste pomenuo odeđene obaveštajne podatje i daljinsko nadgledanje.

* Takođe, Tramo je potpuno opisao izgled kompleksa u kom je nađen Bagdadi.

- Tuneli su uglavnom bili ćorsokak, ali bio je jedan za koji smo mislili da nije, pa smo to morali da pokrijemo - rekao je Tramp, sugerišući da su SAD unapred mapirale mrežu tunela.

* Tramp je objavio broj helikoptera i komandosa koji su učestvovali u misiji. Kao i da su razneli deo zida na zgradi kako bi napravili rupu i da nisu želeli da uđu na glavna vrata jer je na njima bila postavljena zamka. Takođe je naveo i da je sama misija trajala oko dva sata.

- Nema razloga da se to otkrije. Nek na drugi način otkriju koliko je snagama bilo potrebno vremena na terenu - rekao je neimenovani bivši komandant specijalnih operacija.

* Otkrio je i šta je zaplenjeno, dokumenti u kojima su neki planovi.

* Na kraju otkrio je i rutu kojom se kretao helikopter sa komandosima.

Video: Ovo je mesto gde je ubijen vođa Islamske države Al Bagdadi

(Telegraf.rs)

Komentari

  • PRC

    Ne reče li tramp da ga džeki ujurio u tunel?

  • Dragi

    Sada ameri odma da pocnu snimanje filma,Tunel bez kraja,glavnu ulogu Brad Pit,i da se film,prikaze iduce godine na dan smrti Al bagdadija,film mora dobiti 7 oskara,jos jedna hrabra pobeda amera,koja se mora zabeleziti na filmu,.bravo ameri,.bravo,.

  • vk

    Ubili niste vi nikog moj tramp to su price za malu decu

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima