• 0

Prevremeni izbori u Velikoj Britaniji 12. decembra

Novi izbori bi mogli da izvuku zemlju iz sadašnje blokade oko Bregzita ili će biti samo privremeno skretanje pažnje sa tog pitanja

  • 0

Britanski parlament podržao je plan premijera Borisa Džonsona da se 12. decembra održe prevremeni izbori.

Poslanici donjeg doma britanskog parlamenta (Doma komuna) glasali su sinoć sa 438 glasova za i 20 protiv predloga Džonsona, preneo je Rojters.

Predlog da se 12. decembra održe izbori treba još da podrži gornji dom parlamenta (Dom lordova), koji nema nadležnost da glasa protiv odluka donjeg doma skupštine, navodi AP.

Poslanici su prethodno odbacili amandman laburističke opozicije koja je želela da izbori budu 9. decembra.

Tekst o sazivanju izbora će postati zakon kada ga odobri gornji dom, dom Lordova, koji nema ovlašćenje da preinači odluku donjeg doma.

Novi izbori bi mogli da izvuku zemlju iz sadašnje blokade oko Bregzita ili će biti samo privremeno skretanje pažnje sa tog pitanja, prenosi AP.

Međutim, posle tri godine političkih preganjanja oko Bregzita, britanski glasači su umorni i teško je predvideti rezultate izbora.

Premijer Boris Džonson se nada da će preko izbora njegova Konzervativna stranka doći do većine i da će on moći da sprovede izlazak Britanije iz EU, kao što je obećao.

Evropska unija odobrila je ove nedelje tromesečno odlaganje Bregzita do 31. januara. Džonson koji je morao da odustane od svog obećanja da će izvesti Britaniju iz EU 31. oktobra po svaku cenu optužio je svoje protivnike da žele da odlože proces Bregzita u nedogled.

Video: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima