≫ 

Objavljen zabrinjavajući izveštaj: SAD počinile ratne zločine u Avganistanu?

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice

  • 9

Novi izveštaj Hjuman Rajts Voča pokazuje porast broja zločina avganistanskih snaga koje je obučavala CIA, kao i veći broj civilnih žrtava koje su ubile američke i avganistanske snage.

Ta organizacija zahteva istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu, prenosi AP.

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice.

Navodi se da bi svaki mirovni sporazum kojim bi se okoncao 18-godišnji rat u Avganistanu takođe trebalo da odluči o sudbini tih snaga koje deluju naizgled nekažnjivo, bilo tako što će ih raspustiti ili staviti pod kontrolu Ministarstva odbrane.

U izveštaju stoji i da avganistanske bezbednosne jedinice nisu donele stabilnost, već su "potkopale avganistanske institucije i dovele mnoge Avganistance u opasnost", prenosi agencija.

Video: Doček hrvatskog vojnika poginulog u Avganistanu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    31. oktobar 2019 | 12:42

    Bilo bi krajnje vreme da pocnu odgovarati za zlocine sirom sveta, gori su od nacista!

  • nikolas

    31. oktobar 2019 | 11:21

    A IMALI GDE NISU A DA SU RATOVALI !!!

  • Tara

    31. oktobar 2019 | 11:34

    Nista novo 220 godina oni ratuju na tudjim teritorijama sto znaci da su i zlocine pocinili najgori u Japanu a danas su najbolji prijazelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA