• 0

Šta će biti sa decom Islamske države: Prete im kriminal i beskućništvo

Od ukupnog broja te liste, 16.121 maloletnik (16 odsto ukupnog broja) rođeno je posle juna 2014. godine, datuma najave stvaranja samoproglašenog "kalifata", i zato se postavlja pitanje državljanstva, jer matične rodne listove koje imaju niko ne priznaje

  • 0

Evidencija džihadističke grupe Islamska država (IS) u Iraku, koju su američki vojnici oduzeli na terenu, pokazuje da je više od 100.000 maloletnika registrovano da su izdržavani članovi porodica pripadnika IS, objavljeno je danas.

Taj izveštaj, pod nazivom "Nesreća maloletnika" (Minor Misery), napisali su istraživači iz Centra za borbu protiv terorizma (CTC) sa američke vojne akademije Vest Point, jedine ovlašćene za objavljivanje deklasifikovanih podataka, pošto su ih proučile obaveštajne službe SAD.

Ti dokumenti tiču se "101.850 maloletnika povezanih s najmanje jednom odraslom osobom koja je dobijala novac od IS". Praktično je podjednako devojčica i dečaka (50,2 odsto devojčica, 49,78 odsto dečaka).

Od ukupnog broja te liste, 16.121 maloletnik (16 odsto ukupnog broja) rođeno je posle juna 2014. godine, datuma najave stvaranja samoproglašenog "kalifata", i zato se postavlja pitanje državljanstva, jer matične rodne listove koje imaju niko ne priznaje.

Istraživači CTC su uspeli da utvrde nacionalnost porekla 76.273 maloletnika: velika većina (70.213) su Iračani, a ukupno je zastupljeno 57 nacionalnosti. Više od 1.200 je iz Jordana, 654 iz Sirije, 380 iz Turske, 375 iz Saudijske Arabije.

Među evropskim zemljama najbrojniji su iz Francuske (52) i iz Nemačke (17).

Istraživači CTC upozoravaju da su sve te brojke nepotpune i da je broj dece džihadista rođenih ili koji su živeli pod uticajem IS, u Iraku i Siriji, nužno veći.

- Kontraproduktivno je smatrati sve maloletnike koji su bili pod okriljem IS 'tempiranim bombama' ili 'agentima-spavačima'. Iako neki od njih mogu počiniti teroristička dela ili učestvovati u sukobu, izazovi s kojima će se najverovatnije suočiti biće i kratkoročno, i srednjoročno, i dugoročno, beskućništvo, traumatizovanost, anksioznost, depresija, nezaposlenost, nasilje u porodici ili kriminal-  kažu istraživači CTC.

Video: Američka vojska objavila snimak napada na Al Bagdadija

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima