• 2

Šta se zna o novom lideru Islamske države?

Ime Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši nije poznato obaveštajnim službama i veruje se da se radi o "ratnom imenu" novog vođe

  • 2

Teroristička grupa Islamska država juče je objavila ime svog novog lidera. Samim tim, džihadisti su potvrdili da je njihov nekadašnji vođa Abu Bakr al Bagdadi ubijen u misiji koju su sprovele američke snage.

Za novog lidera imenovan je Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši. O vođi "kalifata" se ne zna mnogo, ali su nedavno nakon njegovog imenovanja stigle i nove pretnje teroristima koji žele osvetu za smrt Bagdadija.

Bagdadi je poginuo u vikend, tako što su ga snage "Delta Force" saterale u tunel ispod zdanja u kom se nalazio u sirijskoj provinciji Idlib, te aktivirao samoubilački prsluk u kom je život izgubilo i njegovo troje dece.

Ime Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši nije poznato obaveštajnim službama i veruje se da se radi o "ratnom imenu" novog vođe.

Islamska država nije objavila nikakve dodatne informacije o njemu, niti je objavila fotografiju, ali ga jeste opisala kao "istaknutu ličnost u džihadu".

U saopštenju ozloglašene grupe navodi se da je Hašemi veteran u borbama džihadista i da se u prošlosti borio protiv SAD.

Sa imenom "Al Kuraši", grupa je takođe jasno stavila do znanja da je on iz plemena proroka Muhameda, što se danas uglavnom smatra ključnom kvalifikacijom da neko postane vođa kalifata.

Kako je BBC ranije objavio izjavu analitičara Mine al Lami, u slučaju da je Islamska država objavila ime novog vođe, koje ne sadrži "Al Kuraši", to bi moglo da znači da "kalifata više nema".

Video: Američka vojska objavila snimak napada na Al Bagdadija

(Telegraf.rs/BBC/N.Z.)

Komentari

  • Eki

    Ada to amerikanci..postaljvljaju..sve svoje ljude..da bi izazvali sukobe..gd im odgovara..gde ima nafte i interesa..kao libija itd..

  • Veteran

    To znaju ovi preko bare ko će biti sledeći komandant, oni postavljaju i smenjuju ih tamo po tim selima..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima