• 0

Zagađenje vazduha u Nju Delhiju opasno po zdravlje, škole zatvorene do 5. novembra

Komisija za zaštitu životne sredine koju je imenovala vlada proglasila je zagađenje vazduha u Delhiju zdravstvenim vanrednim stanjem

  • 0

Škole u indijskoj prestonici biće zatvorene do 5. novembra, saopštile su danas gradske vlasti, dok stanovnici Nju Delhija već treći dan udišu najgori vazduh u sezoni.

Glavni gradski ministar Arvind Kedzrival naredio je zatvaranje škola zbog požara sa farmi iz susednih država iz kojih u glavni grad dolaze velike količine dima, naveo je ministar na svom Tviter nalogu koji je objavio na jeziku hindu, prenosi Rojters.

Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Foto: Tanjug/AP

Ranije danas, komisija za zaštitu životne sredine koju je imenovala vlada proglasila je zagađenje vazduha u Delhiju zdravstvenim vanrednim stanjem, a prema izveštaju Rojtersovog partnera ANI koji je citirao saopštenje Agencije za kontrolu zagađenja životne sredine.

- Ovo je zdravstveno vanredno stanje, jer je zagađenje vazduha sada opasno i imaće štetne uticaje na zdravlje, posebno na decu - navodi se saopštenju.

Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Foto: Tanjug/AP

Vladini indeksi koji prate zagađenje vazduha dostigli su 500 u nekoliko delova prestonice, što je rekord koji je zabeležio vladin Centralni odbor za kontrolu zagađenja.

Indeks meri nivoe PM 2,5, sitnih čestica koje idu duboko u pluća.

Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Foto: Tanjug/AP

Nivoi iznad 400 ukazuju na teška stanja koja predstavljaju rizik za ljude sa zdravim plućima kao i osobe sa respiratornim bolestima.

Vlada će takođe ograničiti broj privatnih vozila u gradu od naredne nedelje po sistemu "parnih i nepranih" registarskih tablica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima