• 6

Dečak (13) silovao i ubio devojčicu (10), ali neće odgovarati za to: Slučaj koji može promeniti Kinu

Većina evropskih zemalja započinje krivično gonjenje mladih u dobi od 12 do 16 godina, sa izuzecima u Engleskoj, Velsu, Severnoj Irskoj i Švajcarskoj, koji su postavili granicu na 10 godina. U američkim državama taj prag je na 11 godina, dok je u Severnoj Karolini 6.

  • 6

Ubistvo 10-godišnje devojčice koje je u Kini počinio 13-godišnji dečak uzburkao je javnost i pokrenuo raspravu o kineskim kriminalnim zakonima pošto je objavljeno da tinejdžer ne može da bude optužen za zločin. 

MUP će predložiti Ministarstvu pravde da se pooštre kazne za krivična dela koja počine maloletnici u Srbiji!

Slučaj zabeležen u gradu na severoistoku kine Dalianu, izazvao je tenzije u javnsti i pravnom svetu o tome kako mladi prestupnici treba da budu kažnjeni.

Pod kineskim Krivičnim zakonikom, tinejdžeri uzrasta od 14 do 18 godina mogu da se smatraju krivično odgovornima ukoliko počine teške zločine, kao što su ubistvo, silovanje, trgovina drogom, pljačka. Međutim, mlađi od 14 godina ne mogu da budu kažnjeni kao kriminalci. Oni su ili vraćeni svojim roditeljima da ih oni discipliniju ili, dosta retko, budu poslati u popravne domove za mlade prestupnike.

Telo devojčice nađeno je 20. oktobra, nekoliko sati nakon što ju je njen brat dovezao na čas crtanja, prenosi "Čajna dejli".

Kada se devojčica nije vratila kući, njeni roditelji su krenuli da je traže. Telo su našli nedaleko od kuće i pozvali policiju koja je odmah te noći privela 13-godišnjeg dečaka, prenosi CNN.

Policija je navela da je dečak priznao ubistvo.

Kako je za kineske medije ispričao otac devojčice, dečak ju je doveo do kuće, silovao je i izbo do smrti. Potom je telo premestio u šumu.

Policija je takođe navela da dečak neće biti optužen jer ima manje od 14 godina i nije napunio godine potrebne da bi bio "odgovoran". Umesto toga, dečak je na tri godine poslat u popravni dom.

Kina, kineska, policija, China Digital Police State

Foto: Tanjug/AP

"Demon je zaštićen"

Slučaj je izazvao bes u kineskoj javnosti.

- Devojčica je mrtva, ali je demon koji ju je ubio zaštićen - napisao je jedan Kinez na društvenim mrežama.

Mnogi su pozvali da se zakon promeni, te da maloletni prestupnici budu kažnjavani mnogo oštrije.

- Nije bitno da li osoba ima 10 ili 70 godina. Godine ne bi trebalo da budu izgovor za zločin - navode neki.

I mediji su ti koji upozoravaju da ukoliko zakon ne zadovoljava pravdu vrlo lako može da se desi da žrtve "uzmu stvar u svoje ruke".

Većina evropskih zemalja započinje krivično gonjenje mladih u dobi od 12 do 16 godina, sa izuzecima u Engleskoj, Velsu, Severnoj Irskoj i Švajcarskom koji su postavili granicu na 10 godina.

U američkim državama taj prag je na 11 godina, dok je u Severnoj Karolini 6.

U Indiji, Singapuru i Malavima već sa sedam godina dete može da snosi krivičnu odgovornost, a u Zambiji i Keniji sa osam.

Video: Krvoproliće na diplomskoj žurci u Teksasu: Ubijeno dvoje, ranjeno 20 ljudi

(Telegraf.rs/N.Z.)

Komentari

  • Сађитаријус

    Свако зло треба сасећи у корену!

  • Horus

    Da li neko veruje da ce taj decak izrasti u zdravog i normalnog coveka?! Izolacija i prinudni rad do kraja zivota u korist porodice devojcice.

  • majalena

    Neka “odgovara” njenom ocu i zavrsi isto kao ona.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima