• 0

Pećina u kojoj su dečaci bili zarobljeni postala atrakcija, ali zašto oni ne smeju da govore o njoj?

Ispred pećine u kojoj su trener i članovi fudbalskog kluba "Divlji veprovi" proveli punih 17 dana, okupilo oko 2.000 ljudi, u nadi da će biti među prvima koji će u nju ući

  • 0

Pećina Tam Luang na Tajlandu, u kojoj je prošle godine bilo zarobljeno 12 dečaka i njihov trener fudbala, u petak je otvorena za turiste nakon 15 meseci.

Ispred pećine u kojoj su trener i članovi fudbalskog kluba "Divlji veprovi" proveli punih 17 dana, okupilo oko 2.000 ljudi, u nadi da će biti među prvima koji će u nju ući, prenosi Bangkok Post.

U sklopu međunarodne akcije u kojoj je učestvovalo 90 ronilaca iz svih delova sveta svi su spaseni. Nažalost, pripadnik tajlandske mornarice, rodnilac Saman Gunan, preminuo je izgubivši svest na putu prema izlazu iz pećine u koju je dostavljao boce sa kiseonikom.

Pećina Tam Luang na severu Tajlanda za turiste i posetitelje zvanično je otvorena svečanošću održanom u petak, a koju je vodio zamenik direktora za nacionalne parkove, divlji svet i očuvanje biljaka.

Prisustvovali su joj tajlandski zvaničnici i čuvari parka. Dopušteno je da u prvu prostoriju pećine odjednom uđe 20 osoba, ali je ona bila otvorena i za sve ostale posetioce između 8.30 i 16.30 po lokalnom vremenu.

Tajland, pećina, pronađena deca

Foto: Tanjug/AP

Prošle godine mesto na kom se nalazi pećina turistički je obišlo oko milion ljudi, ali nije im bio dopušten ulazak u nju.

Grupa dečaka, uzrasta između 11 i 16 godina, i njihov dvadesetpetogodišnji trener u pećini su ostali zarobljeni 23. juna 2018. nakon što je tunel do ulaska u pećinu poplavljen.

U akciji spasacanja koja je trajala punih 17 dana učestvovali su volonteri i profesionalci iz svih delova sveta.

Netflix je obezbedio prava na snimanje mini-serije o spasavanju dečaka, a dosad je događaj opisan u nekoliko knjiga.

Tajland, pećina, pronađena deca

Foto: Tanjug/AP

Dečaci o boravku u pećini ne smeju da pričaju zbog ekskluzivnih ugovora koji im zabranjuju kontakte sa novinarima.

Dečaci su na izlet u pećinu krenuli 23. juna 2018, ali su za njima krenule i podzemne vode, posledica obilnih sezonskih kiša i poplavile podzemni kompleks.

Strahovalo se da su svi mrtvi dok dvojica britanskih ronilaca nisu 2. jula savladali niz uskih poplavljenih puteva i koridora i pronašli ih žive, zarobljene u povišenoj odaji otprilike četiri kilometra od ulaza.

Nakon dramatične trke s vremenom zbog straha od novih poplava svi dečaci su spaseni do 10. jula i postali su svetske zvezde.

Video: Pronađena deca koja su nestala u pećini

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima