• 13

Upućena protestna nota Francuskoj jer je Makron nazvao Bugare bandom

Zaharijeva je izrazila uverenje da će ovaj nesporazum biti rešen diplomatskim putem

  • 13

Bugarska je uputila Francuskoj protestnu notu zbog izjava predsednika Emanuela Makrona, a francuska ambasadorka u Sofiji pozvana je u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor 4. novembra.

Makron je u intervjuu krajnje desnom magazinu "Aktuelne vrednosti", objavljnom juče, rekao da više voli ilegalne migrante iz Gvineje i Obale Slonovače nego "bande iz Ukrajine i Bugarske".

Ministar spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva naredila je bugarskom ambasadoru u Parizu da uputi protestnu notu francuskom ministarstvu spoljnih poslova i istovremeno pozvala francusku ambasadorku Florans Robin u ministarstvo.

Zaharijeva je u saopštenju istakla da su Makronove reči uvredljive i neprihvatljive.

Ona je dodala da ne razume razlog za takvu izjavu francuskog predsednika i ocenila da je verovatno reč o nekim unutrašnjim političkim problemima, prenosi BTA.

Zaharijeva je izrazila uverenje da će ovaj nesporazum biti rešen diplomatskim putem. Zamenik premijera i ministar odbarane Bugarske Krašimir Karakačanov takođe je reagovao na Makronovu izjavu.

On je na Fejsbuku napisao da je to "još jedan primer arogancije koju demonstrira jedan od aktuelnih lidera nekadašnje Antante" i istakao da je ona neprihavatljiva i uvredljiva sa diplomatskog gledišta.

- Kategorički se protivim takvim pokušajima da se Bugarska diskredituje i da se gaze prava bugarskih građana. Bivše kolonijalne sile treba da se suoče s nasleđem svoje bivše vladavine - napisao je Karakačanov.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • rade6

    Na zalost kako su usli u EU Bugari i Rumuni su na losem glasu u svakoj od ovih zemalja.

  • Mladic

    Pa u pravu je Makron

  • Trta

    Oko 2 miliona Bugara je pobeglo iz zemlje. Nisu valjda svi posteni?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima