≫ 

Ispovest najpoznatije "mule" koja je pala zbog 11 kg kokaina: U zatvoru gledala žene kako imaju seks

Nakon što je priznala krivicu, osuđena je na šest godina i osam meseci zatvora, ali je puštena ranije na slobodu

  • 13
Michaella McCollum  and Briton Melissa Reid Foto: Profimedia

U svetskim medijima bila je to vruća priča leta 2013. godine. Dve devojke, jedva punoletne, uhapšene su na aerodromu u glavnom peruanskom gradu Limi. U njihovom prtljagu pronađeno je čak 11 kilograma kokaina koji su pokušale da prokrijumčare u Evropu.

Dve Britanke, 20-godišnja Mihaela Mekolum Konoli i 19-godišnja Melisa Rid, bile su "mule" koje su za potrebe krijumčara drogu trebale preneti do Madrida, a potom i do Majorke, kako bi se zadovoljile potrebe tržišta na partijanerskoj sceni na Balearima. Za posao su dobile svega po 5.000 funti, u tadašnjoj protivvrednosti to je iznosilo oko 6.700 evra.

Jasno je bilo šta ih čeka - dugogodišnja robija u Peruu. Pretilo im je do 15 godina zatvora. Isprva su negirale krivicu, tvrdile su da su bile prisiljene pod pretnjom oružja, ali im je ubrzo stiglo objašnjenje - priznajte krivicu, sarađujte i bolje ćete proći.

Michaella McCollum Connolly Mihaela (levo) uhapšena sa drugaricom u Peruu Foto: Profimedia/Barcroft Media

Tako je na kraju i bilo, na kraju sudskog postupka - završio je u decembru iste godine - dobile su po šest godina i osam meseci zatvora. Premda su na slobodu trebale izaći tek 2020., obe su puštene pre isteka zatvorske kazne. Mekolum je stekla pravo na uslovnu slobodu već u martu 2015., ali morala je ostati u Peruu do februara 2016., dok se Rid vratila u Britaniju u junu 2016. godine.

"Mislila sam da je Peru grad u Španiji"

Sve do zadnjeg detalja ove akcijske priče sada je poznato zahvaljujući novoobjavljenoj knjizi Mihaele Mekolum "You'll Never See Daylight Again" u kojoj je iznela sve što je prethodilo akciji krijumčarenja, kao i svoja iskustva iz peruanskog zatvora.

Obe su to leto radile na Ibici, Mihaela je bila hostesta i plesačica u jednom klubu i dobila je spomenutu ponudu lokalnog dilera. Sve što je trebala učiniti jeste prebaciti drogu od Barselone do Majorke. No, kad je stigla u Barselonu, došlo je do promene plana. Rekli su joj da drogu treba prokrijumčariti iz Perua, ali njoj nije ništa bilo sumnjivo. Naime, mislila je da je Peru tek jedan od gradova u Španiji - shvatila je tek u avionu da baš i nije "preko puta".

- Odrasla sam kao katolkinja u protestantskoj Severnoj Irskoj. Samo sam htela pobeći. Mislila sam da ću naći svoj mir na Ibici, trebao mi je nov početak. Dobila sam ga, ali ne onako kako sam očekivala. Na početku sam se osećala sretnom, slobodnom, ali onda sam upala u zamku partijanja, nisam mislila da će sve otići toliko izvan kontrole - prisetila se Mekolum koja je već u tinejdžerskom dobu počela eksperimentisati s drogom.

Michaella McCollum Connolly Foto: Facebook

Kad su stigle u Limu, ponašale su se kao obične turistkinje. A onda su dobile poziv, našle su se s čovekom koji im je predao kokain. Rekao im je da ne brinu, da su carinici podmićeni i da će sve proći ok.

Ubrzo po dolasku u vazdušnu luku, shvatila je da to baš i neće biti tako. Carinici su proverili prtljag i usledilo je hapšenje. Takav osećaj poniženja nikad nije osetila, kaže, bio je to "hod srama" pred celim aerodromom. No, to je tek bio početak.

Žene su se ponašale kao da sutra ne postoji

Kako izgleda život u peruanskom zatvoru, možete samo pretpostaviti. U njihovom slučaju, prepričava Mihalea, to je značilo deliti prostor s drugih 200 žena! Ma koliko je bila zgrožena higijenskim uslovima, korupcijom na nivou da su zatvorski čuvari dilovali cigarete u zamenu za seks, posebno je ostala zapanjena otvorenim lezbijskim odnosima među zatvorenicama.

Piše, u zatvoru su "najaktivnije" bile devojke poznate kao atos", u našem rečniku bi ih nazvali muškobanjastim ženama, ali nisu bile retke situacije ni da su se u odnos upustile dve "vrlo ženstvene" zatvorenice.

Michaella McCollum  and Briton Melissa Reid Foto: Profimedia

- Neverovatno je koliko su te žene bile strastvene. Kao da sutra ne postoji. Ostala sam zapanjena - piše, ali opet shvata i zašto se žene nisu ni trudile suzdržavati pred drugima.

- Vidite jednu drugu dok se tuširate, dok obavaljate nuždu pa koja je onda razlika i da vas neko vidi dok se seksate? Valjda je to normalno, kao da se počeškate kad vas svrbi. Svaki dan bi nekoliko puta dnevno videla parove ili čak trojke!? - prisetila se.

Šokirale su je i udate žene s decom.

- Jednog dana bi mi u suzama pokazivale slike svojih muževa i dece, sutradan bih videla njihove glave u dekolteima drugih zatvorenica - opisuje za nju neobičnu situaciju.

Za biografiju dobila 100.000 funti?

Nagodba joj je ipak omogućila da zatvor napusti pre vremena. Po povratku u Britaniju, upisala je i fakultet, postala je i majka blizanaca, a uspela je i unovčiti svoja iskustva. Na Instragramu ima preko 38.000 pratioca, dok je prema nekim procenama, za biografiju mogla dobiti čak 100.000 funti.

Ipak, kaže da uprkos svemu nastoji sačuvati svoju privatnost. Rekla je kako je odbijala niz ponuda za televizijskim nastupima, a priznala je kako i želi pobeći iz Britanije. Zanimljivo, u Španiju, gde su njene nevolje i počele.

Video: Obalska straža skače na podmornicu u pokretu punu kokaina u neverovatnom snimku

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam se

    4. novembar 2019 | 18:41

    U eri interneta ,koliki treba da budeš retard da ne znaš gde je Peru? Ali ,ups,bitno je da znaš da plešeš oko šipke i gde možeš da nabaviš kokain.Obične koze.

  • Iks

    4. novembar 2019 | 16:51

    Tupavice britanske: ne znaju gde je Peru, ali znaju gde se nabavlja gudra.

  • Gio

    4. novembar 2019 | 19:33

    Najružniji narod na svetu, kako izvana tako i unutra!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA