• 0

Norvežanin koji je u džamiji pucao na vernike, osumnjičen i za ubistvo svoje polusestre (17)

Policija je telo mlade devojke pronašla u kući napadača Filipa Manshausa (22)

  • 0

Napadač koji je 10. avgusta otvorio vatru u džamiji u Norveškoj, uputio je danas nacistički pozdrav na sudu i time ponudio "politički" motiv za svoj pokušaj divljanja.

Filip Manshaus takođe je optužen i za ubistvo svoje polusestre, rođene Kineskinje po imenu Džoen, pre nego što je ispalio nekoliko hitaca u džamiji u Oslu.

Manshaus (22), priznao je napad, ali je danas na sudu rekao da se neće izjasniti krivim za optužbu za terorizam.

- Izrazio je političko stanovište kao motiv za ono što je učinio - rekao je Manshausov advokat novinarima nakon današnjeg saslušanja.

Vlasti u Norveškoj navele su da je Manshaus ušao u islamski centar Al-Nur sa nekoliko pušaka, ali da ga je savladao Pakistanac Mohamed Rafik, 65-godišnji član džamije. Tom prilikom povređena je jedna osoba.

Policija je zatim pretresla u obližnju kuću Manshausa i pronašla telo njegove 17-godišnje polusestre. U nju je pucano 4 puta, 3 u glavu i jednom u grudi puškom koja je pronađena u Filipovim kolima.

Devojčicu je kao bebu usvojila Norvežanka koja je sada udata za Manshausovog oca, objasnio je porodični advokat.

Policija veruje da je ovaj zločin bio rasno motivisan. Filip je optužen za ubistvo, kao i kršenje antiterorističkog zakona širenjem straha među stanovništvom.

(Telegraf.rs/Daily mail)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima