≫ 

Novi masakr u Meksiku: Članovi bande ubili tri majke i šestoro dece kada su krenuli na venčanje

Rođaci žrtava rekli su da je najmanje 13 osoba nestalo nakon napada

  • 4

Najmanje devet američkih državljana, među kojima su tri majke i šestoro dece iz Mormonske crkve, koji žive u pograničnoj meksičkoj državi Sonora, ubijeno je u pucnjavi u ponedeljak, kada su članovi bande otvorili vatru na konvoj u kojem su bili.

17 članova porodica Lebaron i Langford krenulo je sa tri automobila iz La Mora na venčanje, pišu američki mediji.

Amerikanka Ronita Maria Lebaron poginula je zajedno sa svojim sedmomesečnim blizancima, Titutos i Tianom, i još dvoje dece Kristal (10) i Hovardom (12) kada su članovi bande zapucali na njihov kombi.

Meksiko ubistva masakr Ronita Maria LeBaron je poginula sa svojom decom Foto: Privatna arhiva

Kako govore rođaci, u pucnjavi je pogođen rezervoar, što je dovelo do eksplozije vozila.

U drugom vozilu bili su Kristina Langford Džonson (31), Davna Rej Langford (43) i njeno dvoje dece Trevor (11) i Rogan (3). I oni su svi stradali u pucnjavi, piše Dejli mejl.

Kristinina sedmomesečna beba Fejt pronađena je živa na podu u automobilu, dok je sedmoro Davine dece uspelo da pobegne od napadača.

Rođaci žrtava rekli su da je najmanje 13 osoba nestalo nakon napada. Oni su rekli kako su u blizini izgorelog vozila videli desetine teško naoružanih ljudi.

Meksiko ubistva masakr U pucnjavi su poginuli sedmomesečni blizanci Foto: Privatna arhiva

Drugi rođak, koji je tražio da ostane anoniman zbog straha od odmazde, rekao je da je pronašao izgoreli SUV, sa rupama od metaka, u kojem su bili posmrtni ostaci Rohite i njeno četvoro dece.

On je rekao da je konvoj od tri vozila krenuo u ponedeljak, ali da su ih napali članovi kartela iz Čivava u blizini grada Bavispe.

Džon LeBaron, još jedan rođak, napisao je na Fejsbuku da su njegova tetka i još jedna žena ubijene, čime bi broj žrtava iz te porodice bio sedam.

Meksiko ubistva masakr Porodica je potvrdila da je Kristina poginula u napadu, dok je njena sedmomesečna beba navodno pronađena živa na podu automobila Foto: Privatna arhiva

On je naveo da je šestoro dece njegove tetke ostavljeno u životu pored puta.

Porodice su živele u gradu La Mora, više decenija starom naselju osnovanom kao deo Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, oko 110 kilometara od Daglasa u Arizoni. Mnogi članovi crkve rođeni su u Meksiku i imaju dvojno državljanstvo.

Savezno ministarstvo za bezbednost i narodnu zaštitu saopštilo je da snage bezbednosti, u saradnji sa Nacionalnom gardom, vojskom i državnom policijom istražuju "izveštaje o nestanku i nasilju protiv nekoliko ljudi".

Pripadnici crkve i ranije napadani

Ovo nije prvi put da su pripadnici te odmetnute crkve napadnuti na severu Meksika, gde su se njihovi preci nastanili pre više decenija.

Koloniju je osnovao Alma Daier LeBaron koji se preselio u Meksiko nakon odvajanja od Mormonske crkve 1924. godine, nakon što je izbačen iz nje zbog poligamije.

Kada je Alma umro 1951. godine, rukovodstvo zajednice preneo je na svog sina Džoela LeBarona, čiji je mlađi brat Ervil LeBaron bio njegov zamenik.

Braća su se ubrzo posvađala, a Ervil je ubio Džola, a 1974. je osuđen u Meksiku za ubistvo brata.

Bendžamin Lebaron, aktivista protiv kriminala koji je u srodstvu sa ubijenima u jučerašnjem napadu, ubijen je 2009. godine u susednoj državi Čivava.

Mormonska crkva 

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana (poznata kao Mormonska crkva i njeni članovi kao mormoni) je najveća denominacija u pokretu svetaca poslednjih dana koji je 6. aprila 1830. godine osnovao Džozef Smit.

Nadimak Mormoni su dobili po Mormonovoj knjizi u koju veruju. Sedište Crkve je u Solt Lejk Sitiju, u američkoj saveznoj državi Juta.

Sledbenici pokreta Svetaca poslednjih dana veruju da je knjiga istorijski zapis Božjeg delovanja među trima civilizacijama na Američkom kontinentu od 600. p. n. e. do 420. godine i da su je napisali proroci i sledbenici Isusa Hrista.

Knjiga sadrži učenja Isusa Hrista narodu u Amerikama i izveštaj o njegovu službeništvu među Nefijskim narodom nakon svog uskrsnuća. Mormoni veruju da je Mormonova knjiga još jedno svedočanstvo o Isusu Hristu koja je uporediva s Biblijom za koju takođe veruju da je "reč Božja" u onoj meri u kojoj je ispravno prevedena.

Uprkos pogrešnim predrasudama o grupama sa sličnim nadimcima i stereotipima, Mormoni nisu ni na koji način povezani sa kvekerima (članovi Društva prijatelja), menonitima, amišima ili Jehovinim svedocima. Mormonizam je nastao zasebno od ovih grupa i izrazito je različit po kulturi, običajima, teologiji i poštovanju Boga.

Glavna verovanja Mormona

- Isus Hrist je spasilac i otkupitelj sveta

- Bog je obnovio svoju pravu crkvu i svešteničku ovlašćenje kroz proroka Džozefa Smita

- Danas, Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana ima živućeg Proroka, koji zajedno sa još dvojicom savetnika predsedava crkvom. Pored njih tu su još i dvanaest apostola čine zbor dvanaestorice apostola

- Mormonova Knjiga po svojem autoritetu je, uz Bibliju, još jedno svedočanstvo o Isusu Hristu

- Biblija je reč Božja

- Celo će čovečanstvo vaskrsnuti

- Čoveku će se suditi po njegovim delima i željama

- Otkupljenje od ličnog greha može se postići jedino pokornošću veri u Isusa Hrista, pokajanju, krštenju i primanju dara Duha Svetoga

- Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana je Božje kraljevstvo na zemlji. Krštenje je neophodno za povratak u Božju prisutnost. Zato se obavlja krštenje za umrle kao što je spomenuo Pavle u Bibliji

- Bračna veza se nastavlja i u sledećem životu. Mormoni se venčavaju u Hramu za sada i celu večnost. (Poligamija je ukinuta 1890. godine)

- Pre Isusovog povratka na zemlju, gde će vladati 1000 godina, svi će se pravedni ljudi okupiti, a Jevreji vratiti u Jerusalim

- Na kraju 1000 godina doći će do drugog uskrsnuća i svima će se suditi. Oni poslušni najviše nagrade, najvećeg stupnja slave, živeće u nebeskom kraljevstvu s Bogom i Isusom Hristom, a neposlušni će isto primiti manji deo slave. Trećina Božje dece koja se pobunila pre stvaranja sveta i manji broj ljudskih bića krivih za najgore grehe, provešće večnost u paklu.

Video: Pao El Čapo mlađi: Uhapšen sin najvećeg narko bosa današnjice

(A. M. /Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimera

    5. novembar 2019 | 10:59

    Tuga prevelika. Kada pogledam onu sliku poroidice i procitam tekst ispod

  • .

    5. novembar 2019 | 11:16

    Gospode dragi,koliko monstruma ima na planeti...?!Porazavajuce...

  • Grobar

    5. novembar 2019 | 10:20

    Ccc nek ih bombarduju amerikanci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA