• 62

NATO je na samrti, Evropa je na rubu ponora: Makronovo alarmantno upozorenje

Makron je istakao da snaga NATO-a opada jer SAD "okreću leđa" saveznicima

  • 62

Francuski predsednik Emanuel Makron je u intervjuu za "Ekonomist" rekao da je "NATO na samrti" i upozorio je evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na SAD da brani svoje saveznike.

Makron je istakao da snaga NATO-a opada jer SAD "okreću leđa" saveznicima.

Ono što trenutno doživljavamo je moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na rubu ponora - rekao je Makron u intervjuu, objavljenom u sredu, prenosi Raša.

Francuski predsednik dodao je kako Evropa mora početi strateški da razmišlja o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

Emanuel Makron

"Evropa je na rubu ponora" Foto: Tanjug/AP

- U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu - rekao je Makron.

Makron je rekao da nam Vašington "okreće leđa", što je demonstrirano povlačenjem američkih trupa iz severoistočne Sirije i napuštanjem tamošnjih kurdskih saveznika.

Makron je dodao da su do sada Amerika i Evropa delile interese, te da se on neumorno trudio da održi dobre odnose s predsednikom Donaldom Trampom.

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsednika koji "ne deli našu ideju o evropskom projektu" i da su, čak i ako Tramp ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Francuski predsednik je pritiskao Evropsku uniju i zapadne zemlje da revidiraju svoju ulogu u svetu i prilagode se novim globalnim stvarnostima.

U avgustu je rekao da je "zapadna hegemonija" gotova i da je greška ako se pokuša izolacije Rusije.

Makron je u jednosatnom intervjuu za "Ekonomist" koji se vodio u Jelisejskoj palati rekao i da se "Evropa mora probuditi".

Na pitanje da li veruje u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na clanice NATO-a, Makron je odgovorio:

"Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?"

Video: Da li će vojska EU biti reinkarnacija armije Austrougarske?

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Srđan

    A utrošili tolike pare za urušavanje levičarskih država. Makrona nisam do sada uopšte cenio. Sada kad vidim da jedan takav političar zna i da razmišlja, menjam mišljenje. Za razliku od snažnog Vikiliksa , ovo je mišljenje moraće mnogo više da se razmatra i u svim centrima moći. RAZUM ĆE VALJDA PREVLADATI !!!

  • Rasa

    Neka gospoda iz EU napravi spisak od po 10 tačaka da Americi odgovara jaka EU i spisak od 10 tačaka zašto im ne odgovara pa neka uporede. Ako im ne bude jasno onda je raspad siguran.

  • ,😖😖😖

    Baksuzi vole da kontriraju i zato lupaju dislajkove

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima