• 11

Nastavlja se hajka na nobelovca: Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš?

Istraživački sajt "Itercept" objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo

  • 11

Hajka na ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, zbog njegove uloge u iznošenju svog viđenja rata na prostoru bivše Jugoslavije, nastavlja se, a ovaj put je suočen sa optužbama da je prekršio austrijski zakon o državljanstvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", nakon što su se pojavile informacije da je Handke 1999. dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo je proveru ovog slučaja.

Istraživački sajt "Itercept" objavio je da je Handkeu 1999. godine ambasada tadašnje SR Jugoslavije uručila jugoslovenski pasoš, čime je, kako tvrdi taj medij, pravno gledano, automatski izgubio austrijsko državljanstvo.

Handkeu je pasoš SR Jugoslavije uručen 15. juna 1999. u ambasadi u Beču.

Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje - objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje "Esterajh", sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik dodao je da ovo podseća na slučaj bivšeg austrijskog sportiste Andreasa Goldbegera.

- Skijaš je tada uzeo srpsko državljanstvo, ali je brzo promenio odluku - ukazao je neimenovani izvor u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo ističe da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

"Intercept" navodi da je jugoslovenski pasoš Handkea slučajno pronašao na "veoma nepreglednom" sajtu Nacionalne biblioteke Austrije, na kojem se nalaze dve fotografije jugoslovenskog pasoša poznatog književnika.

Video: Anketa: Ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019. godine? Navedite jedno njegovo delo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Nije Handke jedini koji je obelodanio istinu,tu su i neki politicari i generali koji nisu migli vise sutiti.Drugo bombardovanje Srba i Srbije je bilo nezakonito i protiv UN .

  • Milorad Vujicic

    HANDKE JE HEROJ ISTINE.Zapad nema hrabrosti da prizna gnusne napade na Srbe.Drugo Austfija i Njemacka su imali poseban motiv .Trece glume neko prijateljstvo a celi svet zna da je to sto su nam napravili od hrvatske do kosova genocid nad postojanjem Srba.

  • S . M .

    Hvala gospodine Handke za borbu koju vodite da dokažete srpsku istinu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima