• 1

"Terminator" iz Konga osuđen na 30 godina zatvora: Ratni vođa ubijao, silovao, regrutovao decu

Ntaganda je u julu proglašen krivim po 18 tačaka za ratne zločine i zločina protiv čovecnosti u etničkom sukobu u regionu Konga bogatom mineralima od 2002-2003. godine

  • 1

Međunarodni krivični sud osudio je kongoanskog ratnog vođu Boska Ntagandu, poznatog kao "Terminator", na 30 godina zatvora, nakon što je osuđen za zločine, uključujući ubistva, silovanja i seksualno ropstvo.

Ntaganda je u julu proglašen krivim po 18 tačaka za ratne zločine i zločina protiv čovecnosti u etničkom sukobu u regionu Konga bogatom mineralima od 2002-2003. godine, preneo je AP.

Ntagena je rođen i odrastao u Ruandi. U tinejdžerskom dobu, nakon što su počeli napadi na njegove sunarodnike etničke Tutsije je pobegao u DR Kongo. Ntagena se sa 17 godina pridružio pobunjenicima. Borio se prvo zajedno sa Patriotskom vojskom Ruande početkom devedesetih, te učestvovao u rušenju ruandske vlade nakon genocida počinjenog u Ruandi. Nakon toga pridružio se Patriotskim snagama Konga.

Godine 2006. MKS ga je optužio za regrutovanje dece vojnika. Isto tako je optužen da je bio zadužen za grupe koje su izvršile masakr nad 150 ljudi u Kivaniju 2008. godine. Godinu dana kasnije je imenovan generalom Oružanih snaga DR Kongo. Već 2012. godine napušta vojsku DR Kongo s odanim vojnicima i sukobljava se sa vladinim snagama.

Godine 2013. predaje se Američkoj ambasadi u Kigaliju, nakon podele u pobunjeničkoj grupu. Analitičari smatraju da je reč o činu samoodržanja, podstaknutom opasnošću u kojoj se našao nakon što je izgubio moć unutar pobunjeničke grupe M23.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima