≫ 

Šokantne "presude" u Aziji: U Indiji kamenovan par, u Maleziji petorica mladića osuđena na bičevanje

Mladi par kamenovala je u sredu na jugu Indije porodica žene koja se protiv njenom braku sa muškarcem iz "niže" kaste, objavila je u četvrtak lokalna policija

  • 6

Da i dalje živimo u surovom svetu u kom određena prava i slobode ne važe za sve na planeti govore dva slučaja koja dolaze iz Azije. U Indiji je kamenovan jedan par jer se porodica devojke protivila njihovoj vezi, a pet muškaraca je u Maleziji osuđeno na bičevanje zbog istopolnih odnosa.

Mladi par kamenovala je u sredu na jugu Indije porodica žene koja se protiv njenom braku sa muškarcem iz "niže" kaste, objavila je u četvrtak lokalna policija.

Reč je poslednjem slučaju zločina iz časti, a koje obično počine rođaci u ime zaštite tradicije i porodične časti, najčešće u konzervativnim ruralnim područjima.

Mladi muškarac i žena, oboje 29-godišnjaci iz države Karnataka na jugu Indije, venčali su se pre tri godine protic želje obe porodice. Mlada je iz kasne koja se u Indiji smatra visokom, a mladoženja iz zajednice dalit, najniže na društvenoj lestvici u rigidnom sistemu indijskih vlasti.

Par je pobegao iz svog sela i nastanio se u gradu gde im se rodilo dvoje dece, ali prošli mesec su se vratili u svoje mesto, objavila je policija.

U sredu su ih primetili meštani i obavestili ženinog vrata koji je okupio ljude i oni su par kamenovalo do smrti, rekao je jedan član lokalne policije.

Kamen kamenovanje Foto: Profimedia/AFP

Identifikovana su trojica glavnih optuženih, među kojima su ženin brat i ujak, dodala je policija.

Prema statisrikama Ujedinjenih nacija, od 5.000 zločina iz časti počinjenih svake godine u svetu, njih oko 1.000 počini se u Indiji.

Indijski vrhovni sud je 2011. godine odredio smrtne kazne za počinitelje "zločina iz časti".

Verski sud u Maleziji osudio je danas pet muškaraca na zatvor, bičevanje i novčanu kaznu zbog homoseksualnog odnosa, javlja Rojters. U većinski muslimanskoj Maleziji sodomija i istopolni seks su prema islamskim zakonima ilegalni, ali osude su retke.

Šerijatski visoki sud u saveznoh državi Selangor osudio je četvoro muškaraca na šest meseci zatvora, šest udaraca bičem, te 4.800 ringita (1.163 dolara) zbog "pokušaja stupanja u protivprirodni odnos". Peti muškarac osuđen je na sedam meseci zatvora, šest udaraca bičem, te kaznu od 4.900 ringita.

Osuđenih pet muškaraca uhvaćeno je sa još sedmoricom u novembru 2018. godine tokom racije u jednom stanu. Presuda ostaloj sedmorici zakazana je za 19. novembar.

U Maleziji inače živi 32 miliona ljudi od čega su više od 60 odsto muslimani. Unutar pravnog civilnog sistema ove države, po pitanju porodičnog i krivičnog zakona, primenjuje se i verski zakon.

Video: Žene u ovom selu satima čekaju u redu samo da bi bile krvnički bičevane, a evo i zašto

 

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wtf

    7. novembar 2019 | 17:43

    Za Maleziju potpuno u pravu ništa im ne treba takvo društvo da se i kod nas tako bolje bi bilo

  • Sibin

    7. novembar 2019 | 21:55

    Zasto sokantne??? Tako treba za prestupnicima!!!

  • Sajla

    8. novembar 2019 | 00:22

    Divljaštvo i totalni primitivizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA