• 4

Haos u Boliviji: Opozicija zauzela TV stanice, policija uz narod

Morales je pozvao na razgovore četiri parlamentarne partije, posle rezultata izbore od pre tri nedelje

  • 4

Pritisak na bolivijskog lidera Eva Moralesa posle kontroverznih predsedničkih izbora, raste: u nekoliko velikih gradova policija se navodno pridružila protestima protiv njega. Policajci koji su postavljeni ispred predsedničke palate u La Pazu napustili su svoje pozicije u subotu. Protestanti su prekinuli i emitovanje programa državnih TV stanica "Bolivia TV" and "Radio Patria Nueva".

Organizovane grupe pretile su i zaplašivale novinare i primorale ih da napuste svoja radna mesta, Morales je napisao na Tviteru.

- Kažu da oni brane demokratiju, ali se ponašaju kao diktatori.

Bolivija protesti

Foto: Tanjug/AP

Kuće vladinih zvaničnika, kao i Moralesove sestre su zapaljene. Nekoliko sati ranije, levo orijentisan šef države govorio je o pokušaju državnog udara i pozvao pristalice da se mobilišu. Policiju je upozorio da se pridržava ustava.

Migel Merkado, novopostavljeni šef policije najmnogoljudnijeg grada u Boliviji, Santa Kruza, navodno je rekao da podržava pobunu. Lider opozicije Luis Fernando Kamačo zahvalio je policiji i vojsci što su stale na stranu naroda. Vrhovni komandant vojske Vilijams Kaliman rekao je na pres konferenciji da vojnici neće delovati protiv naroda.

Bolivija protesti

Foto: Tanjug/AP

Morales je pozvao na razgovore četiri parlamentarne partije, posle rezultata izbore od pre tri nedelje. On je poziv objavio u pokušaju da održi mir, kako je tvitovao prvi domorodački predsednik te zemlje.

Bivši predsednik Karlos Mesa, iz redova konzervativaca odbio je ponudu.

Bolivija protesti

Foto: Tanjug/AP

Morales (59) je inače predsednik sa najdužim stažom na kontinentu. Bivši uzgajivač koke je na vlasti od 2006. godine i treći put je izabran za predsednika. Posle prve runde predsednilčkih izbora, 20. oktobra, direktno se proglasio pobednikom, iako su opozicija, kao i EU i Organizacija američkih država iznele ozbiljne sumnje.

Bolivija protesti

Foto: Tanjug/AP

Od tada, protivnici i pristalice Moralesa se sukobjavaju na dnevnom nivou.

(Telegraf.rs / Izvor: bild.de)

Komentari

  • Mane

    Kad narodu prekipi...

  • mima

    naravno policija je tamo gde treba da bude uz svoj narod

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima