≫ 

Morales podneo ostavku na mesto predsednika Bolivije

Vojska zatražila da se povuče

  • 6

Bolivijski predsednik Evo Morales podneo je ostavku na mesto predsednika. Zajedno sa Moralesom, ostavku su podneli potpredsednik Alvaro Garsija Linera, ministar vlade Karlos Romero i ministarka zdravlja Gabrijela Motanjo, nakon što je to vojska zatražila da bi se obezbedila stabilnost u zemlji.

- Dajemo ostavku kako naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili meta napada i pretnji. Podnosim ostavku na funkciju predsednika kako (Karlos) Mesa i (Luis Fernando) Kamačo ne bi nastavili progon predstavnika socijalista - rekao je Morales obraćajući se naciji tokom televizijskog prenosa, u kojem su imenovani desničarski lideri opozicije.

- Braćo i sestre, želim da vam kažem da naša borba neće prestati. Nastavićemo da se borimo za jednakost i mir. Sada je moja dužnost kao predsednika da pronađem način za smirenje situacije - dodao je Morales.

Evo Morales Evo Morales/ Foto: Tanjug/AP

- Nakon analize unutrašnjeg konflikta u državi, zatražili smo od predsednika države da se odrekne svog predsedničkog mandata kako bi se uspostavio mir i održala stabilnost za dobrobit Bolivije - rekao je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman novinarima, prenosi Rojters.

Oružane snage Bolivije prethodno su saopštile da su naredile vazdušne i kopnene operacije kako bi "neutralisali" oružane grupe koje deluju van zakona.

Prethodno je odjeknula informacija kako je Morales zbog sumnje na neregularnost izbora, usled kojih su krenuli protesti u zemlji, pristao na raspisivanje novih izbora i pozvao predstavnike opozicije na pregovore.

Organizacija američkih država (OAD) objavila je ranije izveštaj u kome se kaže da bi rezultate prošlih izbora, na kojima je izabran za četvrti mandat, trebalo poništiti zbog neregularnosti.

U Boliviji su 20. oktobra održani predsednički izbori. Prema informacijama koje je objavio Visoki izborni sud, na njima je pobedio dosadašnji šef države Morales. Njegov glavni rival, bivši predsednik Karlos Mesa, izjavio je da neće priznati Moralesovu pobedu u prvom krugu.

Nakon objavljivanja rezultata glasanja u Boliviji počeli su protesti i štrajkovi. Morales je uveo vanredno stanje i optužio opoziciju da pokušava da organizuje prevrat.

U neredima je ubijeno troje ljudi, više od 300 je povređeno.

(Telegraf.rs/ RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA