• 0

Poplave u Veneciji odnele prvu žrtvu: Muškarac (70) nastradao od strujnog udara

Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra

  • 0

Poplave koje su pogodile Veneciju nanele su ogromnu štetu, a već su odnele i prvu žrtvu, muškarca starog 70 godina koji je izgubio život od strujnog udara. Naime, čovek je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, posle čega je nastradao, javio je AP.

- Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra - saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je Venecija na kolenima i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpela ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, preneo je AP.

venecija poplava poplave nevreme

Foto: Tanjug/AP

- Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne. Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena - napisao je Brunjaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela "nepopravljivu štetu", preneo je Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

venecija poplava poplave nevreme

Foto: Tanjug/AP

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

venecija poplava poplave nevreme

Foto: Tanjug/AP

Bazilika Svetog Marka poplavljena je 6. put u 1.200 godine, od čega su se 4 poplave desile u poslednjih 20 godina, a poslednja je bila u oktobru 2018. godine.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždeve palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

venecija poplava poplave nevreme

Poplava u Veneciji 1966. godine, Foto: Tanjug/AP

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima