• 1

Vanredno stanje u Italiji zbog apokaliptičnih poplava u Veneciji: Dve osobe poginule

U četvrtak popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja daje vladi "posebna ovlašćenja i sredstva" kako bi što pre delovala

  • 1

Italijanska vlada proglasiće danas vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji s ciljem što brže mobilizacije sredstava kako bi se izbegao nestanak jednog od najlepših gradova sveta.

Nešto pre ponoći u noći na četvrtak nivo mora zaustavio se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

- Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je na srce naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na kolenima - rekao je premijer Đuzepe Konte koji je došao u grad.

Kako izgleda poplavljena Venecija možete da pogledate u našoj galeriji na ovom linku.

Procedura koja daje vladi "posebna ovlašćenjai sredstva"

U četvrtak popodne će se u Rimu sastati vlada kako bi proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja daje vladi "posebna ovlašćenja i sredstva" kako bi što pre delovala.

- Spremni smo uputiti prva sredstva - rekao je Konte koji je pojasnio na svojoj Fejsbuk stranici da će pre toga učestvovati u sastanku venecijanskih lokalnih vlasti kako bi se razmotrile štete i pripremila rešenja.

Potopljena Venecija

Foto: Tanjug/AP

Porast nivoa mora u sredu u kombinaciji s udarima vera i kišom potopio je gotovo čitav grad: guverner regije Luca Zaia govori o 80 posto. Prema poslednjim informacijama, dve osobe su poginule.

Prekid struje u čitavom gradu

More je prevrtalo gondole, poplavilo prodavnice, barove, restorane i uzrokovalo prekid struje u čitavom gradu.

Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu ponekad duboku do kolena.

Angažovano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave 1966.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabeležene su 1966. kada je plimni talas dosegao 194 centimetra.

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 miliona turista, od kojih je 90 posto stranaca.

Potopljena Venecija

Foto: Tanjug/AP

- U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živeti. Potrebna je sigurnost kako bi se ovde živelo. I naš je međunarodni kredibilitet u igri - ocenio je gradonačelnik.

Štetu u ovom trenutku nije moguće izračunati

Gradonačelnik smatra prioritetom što pre završiti megaprojekt brane MOISE kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen, a Konte drži da bi verovatno mogao da se završi do proleća 2021.

Premijer je takođe obećao nadoknaditi štetu koju u ovom trenutku, kako je rekao, nije moguće izračunati.

Ministar za okolinu smatra da su uzroci katastrofe jasni: "To je posledica klimatskih promena i tropikalizacije meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vetra."

Video: Stravične poplave zahvatile Veneciju

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • Geras

    Pa sta su očekivali dobro je i do sad funkcionisao

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima