Ko je Žanin Anez koja se proglasila za privremenu predsednicu Bolivije?

. Za vlade Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, Anez je već legitiman privremeni predsednik Bolivije, ali za svog prethofnika Moralesa ona je deo dravnog udara i samoproglašeni desničarski senator

  • 9
Žanin Anez Foto: Tanjug/AP

Pre samo mesec dana bilo je nemoguće predvideti da će Žanin Anez (52), adokatica i političarka, biti liderka Bolivije, barem privremeno. Anez se 13. novembra, u jeku ozbiljne političke krize u toj zemlji, proglasila za privremenu predsednicu.

Na tom mestu zamenila je prvog autohtonog predsednika Eva Moralesa, kom je obezbeđen politički azil u Meksiku.

Anez se zatim uputila u bivšu predsedničku palatu u Boliviji kako bi položila zakletvu kao drugi predsednik po redu u istoriji te zemlje.

Ovim je nekadašnja senatorka obeležila novi politički ton. Njene sledeće akcije biće imenovanje tima ministara za vladu u prelaznom periodu koja će pozbati na nove izbore, prema njenim rečima, "što je pre moguće". Među imenima koja će da budu izabrana biće onih iz policije i oružanih snaga.

Žanin Anez Foto: Tanjug/AP

Kako se Žanin popela na tron?

Kao i u Venecueli, "senka" samoproglašavanja nadvila se i nad ovom latinoameričkom nacijom. Za vlade Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, Anez je već legitiman privremeni predsednik Bolivije, ali za svog prethofnika Moralesa ona je deo dravnog udara i samoproglašeni desničarski senator.

- Vlada Venecuele priznaje Žanin Anez za privremenog predsednika Bolivije u svojoj misiji da dovede ustavnu tranziciju do predsedničkih izbora - napisao je Huan Gvadio, koji je sebe proglasio predsednikom Venecuele, a priznalo ga je preko 50 država protiv lidera Nikolasa Madura.

Ostavka Eva Moralesa dogodila se u nedelju, kada su oružane snage navele da će on da se spusti sa funkcije kako bi smirio Boliviju.

Narod Bolivije nalazi se na ulicama više od 20 dana, još od kada su održani izbori, za koje većina smatra da su bili namešteni.

Politički analitičar Ivan Arias rekao je za "Euronews" da član 169 Ustava Bolivije govori da potpredsednik mora da stupi na tu poziciju kada predsednik podnese ostavku. Ipak, u ovom slučaju, ostavku je podneo i potpredsednik.

U liniji nasleđivanja, sledeći na redu je predsednik Zakonodavne skupštine, ali je ona takođe podnela ostavku jer je iz iste partije.

Žanin Anez Foto: Tanjug/AP

Decenija u Senatu

Anez je u parament Bolivije ušla nakon izbora 2009. godine.

U parlamentarnom periodu 2010-2015, Anezova je postala žestoki protivnik izgradnji puta kroz srce autohtone teritorije i Nacionalnog parka Isiboro Sekure, Moraleskovog projekta koji je dobio snažan odgovor domorodačkih grupa.

U svom drugom mandatu kao senatorka, od 2015. fokisirala se na sprečavanje femicida i nasilja nad ženama. Takođe, glasala je protiv nominacije Eva Moralesa za četvrti mandat.

Anez je poreklom iz malog stanovništa u amazonskom delu Beni.

Video: Demonstranti u Boliviji slave ostavku predsednika Eva Moralesa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. novembar 2019 | 22:55

    UVEK SE POSTAVI AMERICKA MARIONETA!!!!!

  • Pravednik

    18. novembar 2019 | 00:02

    Scenario poznat i prilično bajat. Prosto da ne poveruješ da još uvek prolazi ...

  • Pkv

    17. novembar 2019 | 22:44

    Ko je !?? Pa nelegitimna predsednica..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA