• 9

Ko je Žanin Anez koja se proglasila za privremenu predsednicu Bolivije?

. Za vlade Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, Anez je već legitiman privremeni predsednik Bolivije, ali za svog prethofnika Moralesa ona je deo dravnog udara i samoproglašeni desničarski senator

  • 9

Pre samo mesec dana bilo je nemoguće predvideti da će Žanin Anez (52), adokatica i političarka, biti liderka Bolivije, barem privremeno. Anez se 13. novembra, u jeku ozbiljne političke krize u toj zemlji, proglasila za privremenu predsednicu.

Na tom mestu zamenila je prvog autohtonog predsednika Eva Moralesa, kom je obezbeđen politički azil u Meksiku.

Anez se zatim uputila u bivšu predsedničku palatu u Boliviji kako bi položila zakletvu kao drugi predsednik po redu u istoriji te zemlje.

Ovim je nekadašnja senatorka obeležila novi politički ton. Njene sledeće akcije biće imenovanje tima ministara za vladu u prelaznom periodu koja će pozbati na nove izbore, prema njenim rečima, "što je pre moguće". Među imenima koja će da budu izabrana biće onih iz policije i oružanih snaga.

Žanin Anez

Foto: Tanjug/AP

Kako se Žanin popela na tron?

Kao i u Venecueli, "senka" samoproglašavanja nadvila se i nad ovom latinoameričkom nacijom. Za vlade Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, Anez je već legitiman privremeni predsednik Bolivije, ali za svog prethofnika Moralesa ona je deo dravnog udara i samoproglašeni desničarski senator.

- Vlada Venecuele priznaje Žanin Anez za privremenog predsednika Bolivije u svojoj misiji da dovede ustavnu tranziciju do predsedničkih izbora - napisao je Huan Gvadio, koji je sebe proglasio predsednikom Venecuele, a priznalo ga je preko 50 država protiv lidera Nikolasa Madura.

Ostavka Eva Moralesa dogodila se u nedelju, kada su oružane snage navele da će on da se spusti sa funkcije kako bi smirio Boliviju.

Narod Bolivije nalazi se na ulicama više od 20 dana, još od kada su održani izbori, za koje većina smatra da su bili namešteni.

Politički analitičar Ivan Arias rekao je za "Euronews" da član 169 Ustava Bolivije govori da potpredsednik mora da stupi na tu poziciju kada predsednik podnese ostavku. Ipak, u ovom slučaju, ostavku je podneo i potpredsednik.

U liniji nasleđivanja, sledeći na redu je predsednik Zakonodavne skupštine, ali je ona takođe podnela ostavku jer je iz iste partije.

Žanin Anez

Foto: Tanjug/AP

Decenija u Senatu

Anez je u parament Bolivije ušla nakon izbora 2009. godine.

U parlamentarnom periodu 2010-2015, Anezova je postala žestoki protivnik izgradnji puta kroz srce autohtone teritorije i Nacionalnog parka Isiboro Sekure, Moraleskovog projekta koji je dobio snažan odgovor domorodačkih grupa.

U svom drugom mandatu kao senatorka, od 2015. fokisirala se na sprečavanje femicida i nasilja nad ženama. Takođe, glasala je protiv nominacije Eva Moralesa za četvrti mandat.

Anez je poreklom iz malog stanovništa u amazonskom delu Beni.

Video: Demonstranti u Boliviji slave ostavku predsednika Eva Moralesa

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Она је ништа друго него амерички & циа шпијун и издајник своје земље. Дала је војви овлашћења да директно убијају присталице легалног предсеника Боливије..

  • Aleksandar

    Pa kako se ne smenjuju na ulicama predsednici drzava Juzne Amerike..koje imaju “partnerske” odnose sa Amerikom? Postavila je ta Amerika osobu koja je odmah po postavljenju ukinuo secu suma u Amazoniji. A Brazilac je.. A u El Salvadoru je super, najveci procenat ubistava po glavi stanovnika, ne postoji nista. Ima policije i vojske koja cuva vladu-koja slusa ameriku- to sto niko ne radi, mafija ima svoj svet..ok je. A i tamo ima dece, znate..za ove amerikance sto brinu za svetsku demokratiju. Zlo je to, sto vise imaju vise pljackaju..

  • Batica

    CIA spijun

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima