• 4

Isplivali novi detalji potere za Bagdadijem: Menjao je 10 lokacija dnevno, pomagao mu "Duh pustinje"

Iračke bezbednosne snage uspele su da se infiltriraju u Bagdadijevu mrežu krijumčarenja u Siriji, što je pomoglo da se na kraju dođe do njega

  • 4

Irački obaveštajni agenti pratili su lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija godinama pre nego što su na kratko pauzirali, što se pokazao kao ključan trenutak. Ta pauza je zapravo bilo hapšenje jednog Bagdadijevog zeta Mohameda Ali Sadžeta al Zubaeija u maju, koji se 2015. godine pridružio Islamskoj državi i tada postao jedan od najbližih saradnika Bagdadija.

Upravo je taj trenutak bila kulminacija taktike praćenja Al Bagdadija - sklanjanje onih koji su mu bili najbliži, kaže general Sad al Alak, šef iračkih vojnih obaveštajaca.

- Posmatrali smo kretanje Al Bagdadija na indirektan način preko njegove porodice. To nam je dalo određenu tajnovitost, a ostavili smo utisak na Bagdadija da ga ne pratimo - rekao je on.

Al Zubaeji je pomogao Bagdadiju da izbegne vlasti kada je putovao. Nakon što je sam uhvaćen u predgrađu Bagdada ove godine, iračkim obaveštajcima je dostavio ključne informacije, prenosi CNN.

On je bio taj koji je bezbednosne snage sproveo kroz tunel u pustinji u blizini Kaima na zapadu Iraka nedaleko od granice sa Sirijom, gde su bezbednjaci otkrili lične stvari Bagdadija, kao i mape i ručno pisane beleške o lokaciji gde bi vođa terorista mogao da se nalazi.

Racija Al Bagdadi

Američka akcija; Printscreen/US Department of State

Al Zubaeji je takođe i pomenuo da bi Bagdadi mogao da se nalazi u Idlibu u Siriji.

Iračke bezbednosne snage uspele su da se infiltriraju u Bagdadijevu mrežu krijumčarenja u Siriji, što je pomoglo da se na kraju dođe do njega.

Iračani su informacije podelili sa snagama koalicije koju predvode SAD, što je na kraju dovelo do toga da ga CIA i druge američke jedinice nađu.

Bagdadi je poginuo zajedno sa dvoje dece u raciji u oktobru u selu Bariša u Idlibu.

Vest da se Bagdadi nalazio u Idlibu izgledale su čudno za mnoge analitičare. Idlib je pod kontrolom Hajat Tahrir a Šama, pobunjeničke grupe koja ima veze sa Al Kaidom.

I dok su sve terorističke grupe suštinski slične ideologije, Islamska država i Al Kaida se godinama sukobljavaju u Siriji. Izgledalo je nelogično da se tamo krije Bagdadi, posebno u selu oko 5 kilometara dalje od turske granice.

Lider Islamske države Abu Bakir el Bagdadi, islamska drzava

Foto; Tanjug/AP

Al Alak navodi da su vođe Islamske države uglavnom pobegle u severnu Siriju kako bi bili bliži izvorima prihoda.

- Otišao je na zapad kako bi bio dalje od vojske i borbi - dodao je.

Operacija "Oko sokolovo"

Irak je jurio Bagdadija još od kada je proklamovao kalifat pred džamijom u Mosulu u julu 2014.

Špijuni su poslati u grad i najmanje jednom su Iračani zauzeli prostor verujući da mogu da ga uhvate u klopku. U to vreme menjao je lokaciju na kojoj se nalazi više od 10 puta dnevno, rekao je Al Alak.

Pobegao je iz Iraka preko teritorija koje su kontrolisali njegovi teroristi u avgustu 2017. Zna se da je u februaru 2018. bio u Deir Ezoru.

Ključnu ulogu u ovom trenutku imao je otac treće Bagdadijeve žene, koji je postao poznat kao "Pustinjski duh" zbog mogućnosti da grupe ISIS pomera bez da ih iko primeti iz Mosula u Iraku do Rake u Siriji.

U februaru 2018. je onda uhapšen Mohemed al Dulaimi, poznat kao Abu Ibrahim. Bio je sin bivšeg Bagdadijevog zamenika koji je tada bio i jedan od važnih "kurira" za prenos poruka. Njegovo hapšenje obelodanilo je još informacija.

Bagdadi je Deir Ezor napustio nakon tog hapšenja. Nastavio je da se kreće kroz sirijsku pustinju izmešu Palmire i Homsa sve do marta ove godine kada se skrasio na severu Sirije gde je proveo svoje poslenje mesece i izvršio samoubistvo.

Video: Američka vojska objavila snimak napada na Al Bagdadija

(N.Z.)

Komentari

  • PRC

    Čim mu uzeli gaće odma ga i uhvatili.

  • Djani

    Uhvatice njega amerikanci za ku...

  • неважно

    Поново се родио?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima