• 3

Turisti hrle u Veneciju iako je potop: Sede u kafićima i obilaze brendirane butike u vodi do kolena

Oni ne žele da im propadne turistički aranžman po cenu toga da u vodi do kolena sede u kafiću na Trgu Svetog Marka i piju čuvenu kafu

  • 3

Ovih dana Venecija se našla u žiži turističke javnosti, zbog visokog nivoa plime koji je blokirao ulice poznatog italijanskog grada. Kako su stručnjaci izjavili, voda je sa 150 centimetara došla do rekorda, trećeg najvećeg u istoriji. Gradonačelnik Luiđi Brunjaro posledice procenjuje na milijardu evra.

Međutim, turisti uprkos trenutnom haotičnom stanju, ne prestaju da dolaze u Veneciju.

Venecija, poplave

Foto: Tanjug/AP

Oni ne žele da im propadne turistički aranžman po cenu toga da u vodi do kolena sede u kafiću na Trgu Svetog Marka i piju čuvenu kafu.

Venecija poplava poplavljena pod vodom

Foto: Tanjug/AP

Ili da, recimo, propuste obilazak skupocenih "Luj Viton" i "Guči" butika. Izlozi se posmatraju u kabanicama, a noge im se ne vide, jer su u mutnoj vodi.

Venecija poplava poplavljena pod vodom

Foto: Tanjug/AP

Svet su obišle i fotografije muškarca koji pokušava da fotografiše lepote ovog grada, držeći objektiv tik iznad vode koja mu je gotovo do struka.

Venecija poplava poplavljena pod vodom

Foto: Tanjug/AP

Gradski centar za predviđanje plime upozorio je da plima u gradu, koji se u utorak suočio sa najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas mogla da dostigne i 160 centimetara.

Hiljade dobrovoljaca pomaže građanima u poplavljenom gradu.

venecija poplava poplave

Foto: Tanjug/AP

Trg Svetog Marka ponovo je zatvoren, samo dan nakon što je turistima i stanovnicima Venecije dozvoljeno da uđu na taj trg.

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usled klimatskih promena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

Venecija poplava poplavljena pod vodom

Foto: Tanjug/AP

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godine.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Staša

    A jadni Italijani i pored sve muke i problema sa poplavom, mora da goste bahate turiste koji ni manje ni više nego svojevoljno sede u vodi do kolena, kakav ljudski idiotizam, bez trunke empatije!

  • W

    Pa ko zna kad su uplatili u agencije za Venecija, pa sad bolje išta nego ništa..

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima