• 0

Žene rade opasan posao da bi zaštitile decu i porodicu: Uklanjaju mine i mole se da ne poginu

U Avganistanu postoji grupa deminera u kojoj su samo žene. Ovo je njihova priča

  • 0

Bamian je provincija u Avganistanu koja je bila na prvoj liniji borbe tokom Sovjetsko-Avganistanskog rata i puno mina. Kako bi ovo mesto očistili od njih, tim radnika svakog dana uklanja smrtonosne sprave, a ono što je posebno zanimljivo jeste da su u jednom timu samo žene.

BBC je uradio reportažu sa prvim ženama u Avganistanu koje rade kao demineri. One su ispričale kako svakog dana rizikuju živote i kako su odlučile da rade jedan od najopasnijih poslova na svetu.

- Jedan muškarac otišao je na planinu kada je bio Bajram i rekao je kako će se brzo vratiti. Međutim, nikada se nije vratio. Tog dana sam poželela da postoji više opreme ili mogućnosti kako bih mogla da uklonim mine - rekla je Fatima Amiri, deminer.

Fatima je deo grupe deminera u kojoj su sve žene. Kada su rekle porodici čime će se baviti, niko nije bio srećan zbog toga.

- Moja mama je bila uplašena, rekla mi je da je deminiranje opasna profesija. Može da te ubije. Moja svekrva misli isto tako - ispričala je Fiza Rezaje za BBC.

Bamian provincija bila je na prvoj liniji borbe u ratu između Sovjetskog saveza i Avganistana i prepuna je eksploziva.

Dvojica Mohamadovih sinova ubijena su u eksploziji mine ranije ove godine. Išla su da sakupljaju drva, kada je došlo do strašne nesreće.

- Sa njima je bio i sin mog komšije. Njegova glava, ruke i stopala bili su spaljeni. I moja deca su nastradala. Jednom je nedostajalo stopalo, drugom ruka. Bili su u užasnom stanju - rekao je Mohamad Bakš.

Uskoro bi ova provincija trebalo da bude potpuno očišćena od mina, ali rat još uvek besni u Avganistanu, kao i upotreba ovih eksplozivnih naprava.

- Veoma je teško, pogotovo što imam dvoje dece. Dok se fokusiram na rad, uvek mislim i na svoju decu i porodicu - rekla je još jedna radnica.

Video: Neverovatno: Dva miliona eksplozivnih naprava ujedinilo Severnu i Južnu Koreju

(Telegraf.rs/BBC)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima