≫ 

Žene rade opasan posao da bi zaštitile decu i porodicu: Uklanjaju mine i mole se da ne poginu

U Avganistanu postoji grupa deminera u kojoj su samo žene. Ovo je njihova priča

  • 0
Demineri žene Avganistan mine Printskrin: BBC

Bamian je provincija u Avganistanu koja je bila na prvoj liniji borbe tokom Sovjetsko-Avganistanskog rata i puno mina. Kako bi ovo mesto očistili od njih, tim radnika svakog dana uklanja smrtonosne sprave, a ono što je posebno zanimljivo jeste da su u jednom timu samo žene.

BBC je uradio reportažu sa prvim ženama u Avganistanu koje rade kao demineri. One su ispričale kako svakog dana rizikuju živote i kako su odlučile da rade jedan od najopasnijih poslova na svetu.

- Jedan muškarac otišao je na planinu kada je bio Bajram i rekao je kako će se brzo vratiti. Međutim, nikada se nije vratio. Tog dana sam poželela da postoji više opreme ili mogućnosti kako bih mogla da uklonim mine - rekla je Fatima Amiri, deminer.

Fatima je deo grupe deminera u kojoj su sve žene. Kada su rekle porodici čime će se baviti, niko nije bio srećan zbog toga.

- Moja mama je bila uplašena, rekla mi je da je deminiranje opasna profesija. Može da te ubije. Moja svekrva misli isto tako - ispričala je Fiza Rezaje za BBC.

Bamian provincija bila je na prvoj liniji borbe u ratu između Sovjetskog saveza i Avganistana i prepuna je eksploziva.

Dvojica Mohamadovih sinova ubijena su u eksploziji mine ranije ove godine. Išla su da sakupljaju drva, kada je došlo do strašne nesreće.

- Sa njima je bio i sin mog komšije. Njegova glava, ruke i stopala bili su spaljeni. I moja deca su nastradala. Jednom je nedostajalo stopalo, drugom ruka. Bili su u užasnom stanju - rekao je Mohamad Bakš.

Uskoro bi ova provincija trebalo da bude potpuno očišćena od mina, ali rat još uvek besni u Avganistanu, kao i upotreba ovih eksplozivnih naprava.

- Veoma je teško, pogotovo što imam dvoje dece. Dok se fokusiram na rad, uvek mislim i na svoju decu i porodicu - rekla je još jedna radnica.

Video: Neverovatno: Dva miliona eksplozivnih naprava ujedinilo Severnu i Južnu Koreju

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA