• 8

Policija koristi "ratno oružje" protiv "žutih prsluka": Granata mu je eksplodirala ispred lica

Proteklog vikenda obeleženo je godinu dana od početka protesta "žutih prsluka" u Francuskoj. Među brojim novinarima koji su pratili dešavanja sa ulica Pariza bio je i Žilijen

  • 8

Francuski novinar prisetio se zastrašujućeg trenutka kada ga je pogodila suzavac bomba tokom protesta "žutih prsluka" u Parizu. Rekao je kako "ne postoji opravdanje za policiju koja koristi borbena sredstva".

Proteklog vikenda obeleženo je godinu dana od početka protesta "žutih prsluka" u Francuskoj. Među brojim novinarima koji su pratili dešavanja sa ulica Pariza bio je i Žilijen.

U početku je sve teklo mirno, ali stvari su brzo izmakle kontroli kada je među protestante upala grupa ljudi u crnoj odeći.

- To je bio pravi nered. Neke su scene ličile na urbano gerilsko ratovanje - prisetio se kasnije Žilijen.

Demonstranti su blokirali puteve, pravili barikade i bacali cigle i Molotovljeve koktele na policiju. Žilijen je ostao u gomili, snimajući oko sebe GoPro kamerom.

U jednom trenutku primetio je kako je policija došla u stanje panike.

- Odgovorili su suzavac bombama, pucali su u ljude neselektivno - dodao je on.

Ono što se dalje dogodilo izgledalo je kao na usporenu scenu iz ratnog filma, prenosi Raša. Jedna granata pala je blizu Žilijena, druga jedno tri do pet metara dalje od njega, ispuštajući gusti beli dim u vazduh.

Žilijen francuski novinar protest Žuti prsluci

Novinar kaže da je bol bio nepodnošljiv Printskrin: RT France

- Tada sam udaren granatom u liceEksplodirala je tačno ispred moje gas-maske i probila je zaštitni vizir od pleksiglasa. Osetio sam snažan udarac u nos. Nakon toga čuo sam kako je granata eksplodirala - ispričao je.

Šok, bol i gorenje bili su nepodnošljivi. Novinar je instinktivno sklonio svoju kameru i pokušao je da pobegne. Ali nije prešao više od pet metara, kada se bespomoćno srušio na kolovoz.

Žilijenov nos i gornja usna razbijeni su onim što je identifikovao kao eksplozivnu granatu suzavca GLI-F4 francuskog porekla. Rekao je kako su ga demonstranti sklonili na sigurno, gde je došla i Hitna pomoć.

Žilijen je rekao kako će podneti prijavu protiv policije zbog ponašanja, ali ne veruje da će pravda biti zadovoljena.

Međutim, rekao je da će nastaviti da se bori sve dok granata GLI-F4 ne bude uklonjena iz policijskog arsenala.

- One mogu ozbiljno da povrede demonstrante i nisam siguran da je njihova upotreba opravdana, jer je zapravo borbeno sredstvo - zaključio je novinar.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Toni

    Pre bih rekao da se ovaj napio pa polupao nos

  • febo

    ma trebali su da vas pocaste kolacima i sokom,nikako da vas lemaju

  • Zeljko PSG ex JSO

    Šta je žutih i kod nas?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima