• 2

"Nuklearna grobnica" puca: Otpad truje Maršalska ostrva, a krive su klimatske promene

Porast nivoa okeana doveo je do toga da i voda oko deponije raste svake godine, a Los Anđeles Tajms piše da dolazi i do izbeljivanja korala i umiranja riba u blizni, te da i stanovnici imaju zdravstvene posledice

  • 2

"Grobnica" u kojoj se nalazi nuklearni otpad puca zbog klimatskih promena. Poznata pod imenom "Runit Dome, struktura sadrži radioaktivni otpad nastao nakon testiranja 67 nuklearnih bombi koje su detonirane na Maršalskim ostrvima između 1946. i 1958. godine.

Prema podacima do kojih je došao "Los Anđeles Tajms", američka vlada je izvela na desetine testova oružja pre nego što je na ostrvu sav otpad preliven betonom i "sahranjen u grobnicu".

Međutim, iako je sve to sklonjeno sa lica zemlje, postoje dokazi da ova deponija curi.

Porast nivoa okeana doveo je do toga da i voda oko deponije raste svake godine, a Los Anđeles Tajms piše da dolazi i do izbeljivanja korala i umiranja riba u blizni, te da i stanovnici imaju zdravstvene posledice.

U studiji objavljenoj početkom ove godine navodi se da su nivoi radijacije u nekim delovima ostrva slični kao oni u Černobilju i Fukušimi.

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima