• 1

Handke objasnio šta misli o Miloševiću, napao Nemačku jer je priznala Hrvatsku i BiH

Handke je izjavio i kako nikada nije pokazivao simpatije za Slobodana Miloševića, te da je njegovu sahranu otišao jer se srpski vođa "jedini zalagao za Jugoslaviju"

  • 1

Austrijski književnik i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke je u razgovoru za nedeljnik "Die Zeit" ponovo odbranio svoj sporni stav prema događajima na području bivše Jugoslavije u devedesetim i simpatije prema Slobodanu Miloševiću.

- Nijedna reč koju sam napisao o Jugoslaviji nije pogrešna. Nijedna. To je književnost - rekao je on.

Austrijski književnik, delom slovenskog porekla, ponovo je osudio nemačku ulogu u događajima koji su prethodili "srpskoj agresiji u Jugoslaviji, te iznova Bošnjake opisao kao muslimanske Srbe", prenosi Hina.

- Kako je Nemačka mogla da prizna Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu kad na ovom području više od trećine stanovništva čine pravoslavni i muslimanski Srbi. Tako je nastao bratoubilački rat, a nema gorih ratova od bratoubilačkih - rekao je on.

Izjavio je kako mu je u njegovom angažmanu stalo do Jugoslavije, a ne do Srbije, a to je objasnio svojim poreklom.

Peter Handke

Foto: Tanjug/AP

- Ja sam Jugosloven po mojoj majci i po mom ujaku koji živi u Mariboru. Moj deda je tada glasao za priključenje Koruške Jugoslaviji. Jugoslavija mi je nešto predstavljala. I zato je netačno da sam se zalagao za Srbiju. Meni je bilo stalo do Jugoslavije - izjavio je Handke.

On je takođe rekao i da je Jugoslavija nastala kao "protivteža Hitlerovom rajhu".

Handke je izjavio i kako nikada nije pokazivao simpatije za Slobodana Miloševića, te da je njegovu sahranu otišao jer se srpski vođa "jedini zalagao za Jugoslaviju".

- Ja se nikada nisam podčinio Miloševiću ni izvana, ni iznutra - dodao je.

Miloševića je, kako kaže, video samo jednom, prilikom posete zatvoru, jer je hteo da ga sasluša.

Dodela Nobelove nagrade za književnost naišla je na osudu velikih delova javnosti u Nemačkoj i Austriji zbog sporne podrške ovog autora režimu Slobodana Miloševića i negiranje genocida u Srebrenici.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima