• 0

Ganc nije uspeo da formira koaliciju: Izrael na korak od izbora, trećih za manje od godinu dana

Gancu, lideru stranke "Plavo i belo", predsednik Ruven Rivlin je krajem oktobra dao mandat da formira koalicionu vladu, nakon što Netanijahu to nije uspeo da učini

  • 0

Glavni politički protivnik izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Beni Ganc saopštio je da nije uspeo da formira vladajuću koaliciju, pre jučerašnjeg isteka roka.

Time su urušene njegove nade da će zameniti dugogodišnjeg premijera Netanijahua, dok je Izrael korak bliže novim, trećim izborima, za manje od godinu dana, naveo je AP.

Gancu, lideru stranke "Plavo i belo", predsednik Ruven Rivlin je krajem oktobra dao mandat da formira koalicionu vladu, nakon što Netanijahu to nije uspeo da učini.

Međutim, ni Ganc nije uspeo da obezbedi podršku većine u parlamentu, koji broji 120 poslanika.

Benjamin Netanijahu Izrael

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju stranke "Plavo i belo", navodi se da je Ganc obavestio predsednika da nije uspeo da formira koaliciju.

Prema izraelskom zakonu, parlament sada ulazi u period od 21 dan tokom kojeg bilo koji poslanik može da pokuša da skupi podršku 61 poslanika i postane premijer.

To znači da će i Ganc i Netanijahu nastaviti napore da prikupe podršku manjih stranaka i ispitaju mogućnost formiranja vlade jedinstva.

Ganc kaže da će i u naredne tri sedmice raditi na tome da formira "dobru vladu za građane Izraela".

Ranije danas, izraelski političar Avigdor Liberman, ključna figura za formiranje vlade, odbio je da podrži kandidata za novog premijera i optužio oba pretendenta na to mesto, Benija Ganca i Benjamina Netanijahua, da guraju zemlju ka trećim izborima za manje od godinu dana.

Video: Sveta zemlja je na ivici krvoprolića

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima