• 9

Britanija odbila da vrati Mauricijusus ostrva uprkos naredbi UN: "Kolonijalni okupator"

Generalna skupština UN je u maju odlučila da Velika Britanija treba do 22. novembra da Mauricijusu vrati ostra Čagos, ali ona to nije učinila, piše Skaj njuz

  • 9

Britanija je odbila da vrati Mauricijusu kontrolu nad udaljenim nizom ostrva u Indijskom okeanu.

Generalna skupština UN je u maju odlučila da Velika Britanija treba do 22. novembra da Mauricijusu vrati ostra Čagos, ali ona to nije učinila, piše Skaj njuz.

U neobaveznom grasanju u Generalnoj skuptini UN, 116 država bilo je za vraćanje ostrva Mauricijusu, a samo šest protiv. Čak 56 zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, ostalo je suzdržano.

S obzirom na to da je prošlo šestomesečno razdoblje u kom je Britanija trebalo da vrati ostrva, Pravind Jugnaut, premijer Mauricijusa, izjavio je da je Velika Britanija od sada ilegalni kolonijalni okupator.

Mauricijus tvrdi da je 1965. bio prisiljen da preda ostva u Indijskom okeanu u zamenu za nezavisnost, ali Britanija uprkos tome ne priznaje zahtev Mauricijusa za suverenitet.

Smatra da ima pravo da zadrži vlast nad ostrrvima od kojih je jedno sedište američke vojne baze. Da bi izgradila bazu, Britanija je između 1968. i 1974. godine proterala hiljade tadašnjih stanovnika ostrva iz svojih domova.

Iz te baze poslati su američki avioni koji su bombardovali Avganistan i Irak.

Baza je navodno korišćena i kao "crno mesto" gde je CIA ispitivala osumnjičene za terorizam. Zakup za bazu je 2016. produžen sve do 2036. godine.

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • Сале 269

    Геноцидни енглези

  • Orlovac

    Zar je moguce.engelezi da urade tako nesto.ma ne verujem.a vi?

  • Kralj

    Sta na ovo kaze skromna i pobozna kraljica majka?!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima