• 48

Bivši ruski policajac Stanislav D. odrubio glavu Sirijcu: Asadovi plaćenici se iživljavali nad telom

Ubice, koji na snimku deluju pijani, pokušavaju da sakriju svoja lica, no na kraju odustanu od toga

  • 48

Još jedan stravičan snimak odrubljivanja glave civilima ili ratnim zarobljenicima dolazi iz Sirije. No ovog puta krvnici ne pripadaju Islamskoj državi ili nekoj srodnoj struji džihadista, već, prema dostupnim informacijama, ruskim plaćenicima koji u Siriji ratuju na strani režima Bašara al-Asada.

Tačnije, reč je o zloglasnoj ruskoj firmi Wagner koja je, iako privatna, povezana s Kremljem i koordinirano vrbuje plaćenike i šalje ih u Siriju, ali u druge zemlje Bliskog istoka i Afrike, poput Libije i Sudana. Takođe, borili su se i u Ukrajini na strani ruskih separatista.

Ruskog plaćenika na snimku identifikovali su novinari ruske Novaje Gazete kao Stanislava D., bivšeg policajca iz ruske pokrajine Stavropolj. U dokumentima koji su procurili navodi se kako se Stanislav D. pridružio Wagneru 2016. kako bi "štitio interese Ruske Federacije u inostranstvu".

Sirija granica haos

Opustošena Sirija Foto: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Snimak, doduše, nije nov - prema izveštajima, napravljen je još 2017. godine, a žrtva je sirijski državljanin Mohamed Taha al-Ismail Abdalah iz grada Deir ez-Zora. Ruski plaćenici navodno su ga optužili da je dezertirao iz sirijske vojske i, mimo bilo kakvog regularnog suda, osudili su ga na smrt, mučili i pogubili.

Na snimku koji je objavljen na Youtubu, ali koji je previše uznemirujuć (da biste ga, na svoju odgovornost, odgledali, morate da budete ulogovani na tu platformu), vidi se kako nekoliko muškaraca, u odeći koja nalikuje na vojne uniforme, mlati muškarca koji leži na podu maljem. Nakon toga mu odrubljuju glavu, amputiraju ruke zidarskom mistrijom i na kraju mu ostatak tela vešaju, polivaju benzinom i pale. 

Ubice, koji na snimku deluju pijani, pokušavaju da sakriju svoja lica, no na kraju odustanu od toga.

- Sakrijte svoja lica... ma dobro, što god, ovaj video ionako neće ići nigde - kaže jedan od njih.

Dok jedan od njih reže glavu svojoj žrtvi, drugi ga podstiče da "reže jače". Nakon toga poziraju s obešenim telom na čijem torzu su napisali: "Za VDV (ruske zračne snage)" i drugom reči koja izgleda kao "razvedka", što je ime za rusku vojno-obaveštajnu službu.

A u jednom trenutku u videu može se videti i druga odrubljena glava. Identitet ove žrtve je nepoznat, no upućuje na mogućnost da je ovakvih smaknuća bilo mnogo više nego što se zna.

Ruski novinar koji je pisao o Wagneru pao kroz prozor

Da je i u Rusiji vrlo opasno potezati pitanje ilegalnih plaćenika koji se bore u Siriji, pokazuje slučaj pokojnog Maksima Borodina, ruskog istraživačkog novinara, koji je ispitivao upravo tu temu kad je u aprilu prošle godine misteriozno pao kroz prozor svog stana na petom spratu.

Video: SIRIJA: Američki bombarderi ili ruski protivvazdušni sistem

(Telegraf.rs/Novaja Gazeta)

Komentari

  • Ika

    Procitajte pazljivo.

  • Ana

    Zlocinci su zlocinci bez obzira na naciju I ideologiju. Tacka.

  • Radovan III

    Stanislave preterano serrreš!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima