Vojni savez Japana i Amerike je postao nova prepreka za mirovni ugovor sa Rusijom

Podsetio je da je prilikom koordinacije deklaracije iz 1956. godine, SSSR utvrdio da se ona može u potpunosti sprovesti samo u kontekstu ukidanja američkog vojnog prisustva na teritoriji Japana

  • 3

Američko-japanski vojno-politički savez stvara prepreke za potpisivanje mirovnog ugovora sa Moskvom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Vojni savez sa SAD, naravno, predstavlja problem kada je u pitanju podizanje rusko-japanskih odnosa na drugi nivo - rekao je Lavrov novinarima u petak u Nagoji, na G20 sastanku ministara spoljnih poslova.

Podsetio je da je prilikom koordinacije deklaracije iz 1956. godine, SSSR utvrdio da se ona može u potpunosti sprovesti samo u kontekstu ukidanja američkog vojnog prisustva na teritoriji Japana.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da bi Japan trebalo da prizna ruski suverenitet nad Južnim Kurilskim ostrvima da bi mirovni ugovor bio potpisan.

- Uz dužno poštovanje prema glavnom sekretaru kabineta Japana, mi smo vođeni sporazumima koji su postignuti na najvišem nivou između ruskog predsednika i japanskog premijera -  kazao je on.

Lavrov je naveo da su se oni dogovorili da se pregovori vode na osnovu deklaracije iz 1956. godine u kojoj se jasno kaže da je teritorijalni integritet Rusije i suverenitet nad tim zemljama priznat, tako da su i rezultati Drugog svetskog rata priznati, pa se dalje o svemu može razgovarati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    23. novembar 2019 | 11:30

    Jel to Japan, koji je popio dve atomske bombe upravo od Amerike? I sa njima je saveznik ? ? Ko je tu lud?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA