• 2

Novinar dobio 180 miliona dolara zbog torture u iranskom zatvoru, porodica tražila milijardu dolara

Džejson Rezain je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata

  • 2

Američki sud doneo je presudu da Iran mora da plati novinaru "Vašington Posta" Džejsonu Rezaianu i njegovoj porodici gotovo 180 miliona dolara odštete, jer su ga iranske vlasti zatvorile 2014. godine i, uz mučenja, držale u zatvoru do 2016. godine.

Džejson Rezaian je proveo u zatvoru 544 dana.

- Držati čoveka u zatočeništvu i mučiti ga kako bi ojačali svoju poziciju u pregovorima sa SAD nečuveno je, zaslužuje kaznu i svakako odštetu - stoji u 30 stranica dugačkoj presudi vašingtonskog sudije Ričarda Leona.

Leon je obrazložio i da je Rezain imao "problema sa spavanjem pa bi se ponekad probudio vrišteći zbog noćnih mora", nakon torture u iranskom zatvoru.

Sud je naredio Iranu da isplati odštetu od 150 miliona dolara Rezainu, njegovoj ženi Meri i bratu Aliju. Sud je takođe naredio Iranu da plati gotovo 24 miliona dolara zbog nanesenog bola, patnje i prouzrokovanih ekonomskih gubitaka Rezainu i dodatne milione ženi i bratu. Porodica Rezain tražila je odštetu od milijardu dolara.

Optužen za špijunažu

Rezain je osuđen za špijunažu, nakon suđenja iza zatvorenih vrata koje su osudile međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

On je uhapšen je tokom iransko-američkih pregovora o Iranskom nuklearnom programu, nakon kojih je potpisan Iranski nuklearni sporazum iz 2015. kojim je Teheran preuzeo obvezu smanjenja aktivnosti svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcija, prenosi Hina.

Predsednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, koji su takođe potpisale Francuska, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina i EU i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Jegorov

    ... Ma da nije to malo.... Dao bih ti ja.... Fuxo špijun jednom špijun uvek i za sve... Prodao bi ko svaki tog soja za lovu i gkuteuse, doj.o jedna.

  • Ja to tako!!!

    Fali je ovo moguce, pa ta ista Amerika bi drebala pola Svetu da placaju ostetu koliko je zla napravila nevinom Narodu!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima