• 5

Koale zbog požara ostale bez hrane i staništa: Istrebljene su, preostale jedinke neće održati vrstu

Koale, po rečima stručnjaka, postaju "funkcionalno izumrle"

  • 5

Zbog rekordnih suša i požara u Australiji, populacija koala se zajedno sa svojim staništem toliko smanjila da se ove životinje sada smatraju "funkcionalno izumrlim".

Predsednica australijske fondacije Koala Debora Tabart procenjuje da je od požara stradalo više od 1.000 koala i da je 80 odsto njihovog staništa uništeno.

Nedavni požari, zajedno s dugotrajnom sušom i krčenjem šuma, doveli su do toga da koale, po rečima stručnjaka, postaju "funkcionalno izumrle", piše Forbs.

Spasavanje koale

Spasavanje koale, Printscreen/Youtube/KETKnbc

Funkcionalno istrebljenje je kada populacija postane toliko ograničena da više ne igra značajnu ulogu u svom ekosistemu i populacija više nije održiva. Iako neke jedinke mogu da se razmnožavaju, ograničen broj koala čini dugoročnu održivost vrste malo verovatnom i čini je veoma podložnom bolestima.

Krčenje šuma i požari uništavaju glavni izvor prehrane koala, stablo eukaliptusa. Odrasla koala dnevno pojede do dva kilograma lišća eukaliptusa kao glavni sastojak u ishrani. Da bi se biljke eukaliptusa oporavile posle požara potrebno je nekoliko meseci, što ne ostavlja prikladan izvor hrane za koale, tako da mnoge umiru od gladi.

Bolnica za koale Port Makveri sakuplja donacije kako bi pomogla u lečenju povređenih koala. Do danas je prikupljeno 1,33 miliona australijskih dolara, od preko 30.000 donatora.

Koale

Da li će ova slika postati prošlost? Printskrin: YouTube/Elin Nordlander

Deo njihovih napora je da se postave stanice za piće za koale u područjima koja su opustošena požarima. Sredstva će se takođe koristiti za "Arku koala", odnosno utočište za koale povređene u požarima.

Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • RCINUS

    Tolika australija a koale nemaju staništa da jedu

  • Kizza

    Ja već godinama unazad tražim pravu definiciju kako ovo ovde da nazovem, a ono 'funkcionalno izumrli', hvala puno

  • @visnja

    Tuga....💔

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima