• 12

Otkriveni dokumenti koji navodno svedoče o ispiranju mozgova u kineskim logorima za muslimane

Kineska ambasadorka u Velikoj Britaniji odbacila je te dokumente i rekla da su to lažne vesti

  • 12

Procureli su dokumenti koji govore o prvom sistematskom ispiranju mozga stotinama hiljada muslimana u mreži zatvorskih logora u Kini.

Kako prenosi "Bi-Bi-Si", kineska vlada je konstantno tvrdila da zatvorski kampovi u krajnjem zapadnom regionu Ksinđiang nude dobrovoljno obrazovanje i obuku. Ipak, zvanični dokumenti, koje je videla "Bi-Bi-Si Panorama", pokazuju kako su osuđenici zatvarani, indoktrinirani i kažnjavani.

Kineska ambasadorka u Velikoj Britaniji odbacila je te dokumente i rekla da su to lažne vesti.

Ovaj slučaj otkriven je na Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara, koji je sarađivao sa 17 medijskih partnera, uključujući "Bi-Bi-Si Panorama" i časopis "Gardijan" u Velikoj Britaniji.

Objavljeni su dokumenti koje je Zu Haliun, tadašnji zamenik sekretara Komunističke partije Ksinjianga i najviši bezbednosni zvaničnik regiona 2017. godine poslao onima koji upravljaju kampovima.

Kako prenosi britanski portal, u uputstvima je jasno objašnjeno da bi trebalo upravljati visoko obezbeđenim zatvorima, sa strogom disciplinom, kaznama i bez mogućnosti za beg.

Dokumenti sadrže sledeće naredbe:

"Nikad ne dozvoliti bekstva"

"Povećati disciplinu i kažnjavati prekršaje u ponašanju"

"Promovišite pokajanje i priznanje"

"Mandarinske studije su prioritet"

"Ohrabrite studente da se zaista transformišu"

"Osigurajte potpunu pokrivenost spavaonica i učionica video-nadzorom"

Dokumenti otkrivaju kako se prate i kontrolišu svi aspekti života zatvorenika: Učenici tokom rada treba da imaju stalni položaj kreveta, stalan redosled u vrsti, stalno sedište u učionici i strogo je zabranjeno da se to menja.

"Primenjujte norme ponašanja i zahteve za disciplinu što se tiče ustajanja, poziva, pranja, odlaska u toalet, organizacije i domaćinstva, tokom jela, učenja, spavanja, zatvaranja vrata..."

Jedan dokument otkriva da je 15.000 ljudi iz južnog Ksiđianga upućeno u kampove tokom samo jedne nedelje 2017. godine.

Sofi Ričardson, kineska direktorka organizacije "Hjuman rajts voč", rekla je da bi tužioci trebalo da iskoriste objavljeni memorandum, piše "Bi-Bi-Si".

- Ovo je delotvorni dokaz, koji dokumentuje grubo kršenje ljudskih prava. Mislim da je fer opisati da su svi pritvoreni podvrgnuti barem psihološkom mučenju, jer oni bukvalno ne znaju koliko dugo će biti tamo - rekla je ona.

Dokumenti uključuju eksplicitne direktive o hapšenju pripadnika naroda Ujguri sa stranim državljanstvom i praćenju Ujgura koji žive u inostranstvu.

Kako se navodi, kineske ambasade i konzulati uključeni u globalnu istragu.

(Telegraf.rs/BBC)

Komentari

  • Rale

    A Gvantanamo? Banja za zatvorenike, na duže vreme, za oporavak ...

  • Toni

    Zapadna propaganda i tu laz dalje svi preuzimaju i plasiraju nam.

  • Brk

    Ajde nato frajeri bombardujte ih!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima