• 0

Završeni izbori u Hongkongu: Prodemokratskim kandidatima više od trećine mesta, slavlje na ulicama

Najteži poraz doživela je najveća hongkonška prokineska stranka, pošto je više od 100 od njena 182 kandidata izgubilo

  • 0

Prodemokratski kandidati osvojili su više od trećine mesta na današnjim lokalnim izborima u Hongkongu.

To pokazuju delimični rezultati glasanja koje se smatra testom podrške višemesečnim antivladinim protestima u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Među pobednicima izbora, na kojima je zabeležena visoka izlaznost, su bivši studentski lideri i kandidat koji je zamenio poznatog aktivistu Džošuu Vonga, jedinu osobu kojoj je zabranjeno učešće na izborima.

Hongkong izbori

Foto: Tanjug/AP

Pobedio je i jedan od organizatora protesta Džimi Šem, pretučen u oktobru, kao i prodemokratski poslanik kojem je napadač odgrizao deo uha.

Prema nepotpunim rezultatima, prodemokratski kandidati osvojili su 159 od 452 mandata u 18 okružnih veća.

Najteži poraz doživela je najveća hongkonška prokineska stranka, pošto je više od 100 od njena 182 kandidata izgubilo.

Izborna komisija je saopštila da je glasalo 71 odsto od 4,1 milion registrovanih birača, znatno više od 47 odsto, kolika je bila izlaznost na istim izborima održanim pre četiri godine.

Hongkong izbori

Foto: Tanjug/AP

Današnji izbori imaju veliki simbolički značaj u gradu polarizovanom dugotrajnim protestima, pošto se smatra da dobar rezultat opozicije ukazuje da javnost i dalje podržava demonstrante, iako na protestima ima sve više nasilja.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam izjavila je danas posle glasanja da su nemiri otežali organizovanje izbora, i da se nada da stabilnosti i mira neće biti samo danas nego i ubuduće i da će glasanje pokazati da niko ne želi da u Hongkongu ponovo bude haos.

Hongkong izbori

Foto: Tanjug/AP

Protesti u Hongkongu traju od početka juna. Oni su tada izbili zbog predloga zakona o ekstradiciji koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu i u početku su bili mirni.

Demonstracije na kojima je vremenom sve češće dolazilo do sukoba s policijom, izrodile su protestni pokret protiv vlade Hongkonga i Pekinga i prerasle su u borbu za demokratska prava i očuvanje građanskih sloboda koje su Hongkongu garantovane 1997. kada je Velika Britanija vratila tu teritoriju Kini.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima