• 88

Johanis ponovo izabran za predsednika Rumunije, Aleksandar Vučić čestitao pobedu

Johanis osvojio je 63,2 odsto glasova, a doskorašnja premijerka Vijorika Dančila 36,8 odsto

  • 88

Predsednik Rumunije Klaus Johanis ubedljivo je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji.

Konzervativac Johanis osvojio je 63,2 odsto glasova, a doskorašnja premijerka, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Vijorika Dančila 36,8 odsto.

U prvom krugu izbora pre dve nedelje, Johanis je osvojio 37,8 odsto glasova, a Dančila 22,2 odsto.

- Današnji pobednik je moderna Rumunija, evropska Rumunija, normalna Rumunija - rekao je Johanis novinarima u svom pobedničkom govoru.

Johanis obećava da će nastaviti pravosudne reforme.

Inače, Parlament je 10. oktobra izglasao nepoverenje Dančilinoj vladi, koja se našla pod teretom optužbi za korupciju i kritika Evropske unije zbog pravosudnih reformi, koje se tumače kao ugrožavanje vladavine prava i nezavisnosti sudija.

Opozicija i kritičari vlade brinu zbog ublažavanja antikorupcijskih zakona, zahvaljujući kojima su prethodnih godina podignute optužnice protiv nekoliko desetina osoba, medju kojima su članovi vlade, poslanici i jedan rumunski član Evropskog parlamenta.

Gnev javnosti rezultirao je i čestim, masovnim antikorupcijskim protestima u Bukureštu i drugim gradovima.

Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kompanije Azvirt

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić čestitao predsedniku Rumunije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je Klausu Johanisu čestitku povodom ponovnog izbora za predsednika Rumunije, navodeći da je Srbija iskren prijatelj i pouzdan partner Rumunije i da veruje da će dobri politički odnosi biti praćeni još boljim ekonomskim vezama i saradnjom.

Vučić je, uz želje za uspeh u radu, napisao da je uveren da poverenje građana zemlje Johanisu daje snažnu volju da ih vodi putem uspeha i daljeg napretka.

- Srbija je iskren prijatelj i pouzdan partner Rumunije i verujem da će naši dobri politički odnosi da budu praćeni još boljim ekonomskim vezama i saradnjom u svim oblastima od zajedničkog interesa, na dobrobit građana naših dveju zemalj - naveo je Vučić.

Istakao je da se nada da će saradnja biti nastavljena i kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatra veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug/RTS)

Komentari

  • Maja

    Iskrene čestitke Johanisu na ponovnom izboru za predsednika Rumunije. Nadam se da će nastaviti da vodi Rumuniju dobro kao i do sada.

  • Nikola Stojkovic

    Sve cestitke na izboru Rumuniji, a predsedniku sve najbolje u daljem radu.

  • Tina

    Iskrene čestitke predsedniku Ruminije, i puno srece u daljem radu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima