• 24

Rendgenski snimci slomljenih kostiju zlostavljanih žena: Na svakom može da bude bilo koja od nas

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Bolnica u Milanu izložila je tim povodom rendgenske snimke žrtava porodičnog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć

  • 24

Rendgenski snimci slomljenih kostiju zlostavljanih žena glasnije su od reči. Posebno zbog toga što one retko progovaraju o proživljenom nasilju.

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Bolnica u Milanu izložila je tim povodom rendgenske snimke žrtava porodičnog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć.

Izložba u bolnici San Karlo Boromeo ideja je hirurga na traumatologiji Marije Gracije Vantadori (59) koja je želela da prikaže surovu stvarnost svega čemu je svedočila u 26 godina rada.

"Nisam htela krvavu izložbu"

Iako žene u bolnici pristužu krvave, s posekotinama i ranama, spaljene ili im je bačena kiselina u lice, Vantadori se odlučila za "čišće" snimke rendgenskih zraka smatrajući ih snažnijima.

- Nisam htela krvavu izložbu, već da pokažem nešto što je istinsko, stvarno i što nije lažno. Dobra stvar u vezi sa rendgenskim snimcima je što smo sve u osnovi jednake. Naše kosti su jednake. Na svakom snimku može da bude bilo koja žena - rekla je ona za AFP.

U Italiji su prošle godine ubijene 142 žene, sve su žrtve porodičnog nasilja. Broj žrtvi je povećan za 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci istraživačkog instituta Eures.

Čak 538.000 žena bile su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih partnera u poslednjih pet godina, pokazuju podaci italijanske statističke agencije Instat.

Nasilje nad ženama

Snimak na kom se vidi nož; Foto: Profimedia

Broj žrtava veći, ali žene ćute

Stručnjaci kažu da su te brojke nepotpune zato što se žene boje da progovore, delom zbog toga što ih je strah da napuste svoje domove i decu.

U predvorju bolnice su desetine rendgenskih snimaka slomljenih noseva, povređenih zglobova, zgnječenih prstiju, slomljenih potkolenica ili rebara uz koje se nalaze ispovesti anonimnih žena.

Jedna žena je ispričala kako joj je partner razbio lice o kuhinjski zid i udario je 43 puta.

- Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol. U suprotnom bih bila mrtva - rekla je.

Na jednom od najstrašnijih snimaka vidi se dugačak mesarski nož zabijen u grudni koš. Žena je čudom preživela, rekla je Vantadori koja svoju ulogu promatra mnogo šire od ušivanja pacijentkinja.

- Moj posao je da to sprečim - rekla je Vantadori upirući prstom u rendgenski snimak s nožem.

Bolnica pruža sveobuhvatnu pomoć žrtvama porodičnog nasilja kroz centar za žene koji nudi psihološku poršku i socijalne usluge, uključujući pravnu pomoć.

Centar je ove godine pratio 322 žene, od čega 40 odsto van Italije, zbog čega im je potrebna pomoć posrednika, rekla je direktorka Centra za žene Pavanhe Hasebi.

Najvažnije je, kaže Hasebi, da žene znaju za to mesto. U Italiji su od 2017. postojala 253 takva centra za pomoć, objavio je Instat.

Nasilje nad ženama

Foto: Profimedia

Nasilje pogađa sve žene

Iako je svest o nasilju porasla, fenomen je još uvek prisutan, nezavisno od društvenog položaja, rasi ili socioekonomskom statusu žene, upozorila je Vantadori.

Italijanska parlamentarka Lusija Anibali započela je svoju politiku karijeru nakon što su joj 2013. godine dvojica nasilnika, koje je poslao njen bivši dečko, kiselinom spalila lice.

Javni bes zbog nasilja nad ženama najvidljiviji je u Francuskoj, a predsednik Emanuel Makron obećao je nove mere u borbi protiv toga.

AFP procenjuje da je najmanje 115 žena u Francuskoj ove godine.

U subotu su hiljade ljudi, većinom žena, protestovale u Rimu protiv rodno ugnjetavanog nasilja. Mnogi su na transparentima tražili pravdu za Mimo, čileansku uličnu umetnicu. Policija ju je ubila u oktobru u Santjagu.

U Parizu se više od 49.000 ljudi pridružilo protestima, procenjuje nezavisna agencija Occurrence.

U 2017. je ubijeno 87.000 žena širom sveta, procenuju Ujedinjene nacije. Više od polovina žrtve su vlastitih supruga, parnera ili svoje porodice.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36
(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

Video: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • Aca

    A gde su snimci povredjenih muškaraca? Nije valjda da ne postoji ni jedno dokumentovano ZLOSTAVLJANJE muškaraca od strane žene? KAKO DA NE!!! PRAVDA ZA MUŠKARCE!!!

  • Marko

    A sta je sa zlostavljanjem muskaraca?Sto se o tome ne pise?

  • Pero

    U Italiji 142 mrtve žene, a imaju 60 miliona stanovnika, u Srbiji koja ima jedva 7 miliona broj na godišnjem nivou je bio ako se ne varam preko sto. A u Italiji svako malo pročitamo da je neki naš ubio ženu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima