• 5

Cure tajni dokumenti kineske vlade: Gradili logore za muslimane

Kineska vlada tvrdi da su centri u Sinkjangu dobrovoljne škole za stručno osposobljavanje Ujgura, ali izgleda da se ipak radi o prisilnim kampovima

  • 5

Niz tajnih dokumenata koji otkrivaju objektivniju sliku takozvanih kineskih centara za "prevaspitavanje" muslimanske manjine procurio je u javnost.

Naime, kineska vlada tvrdi da su centri u Sinkjangu dobrovoljne škole za stručno osposobljavanje Ujgura, ali izgleda da se ipak radi o prisilnim kampovima.

Dokumente je juče objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Radi se o šest dokumenata, uglavnom iz 2017. godine, u kojima se otkrivaju planovi kineske vlade za izgradnju velikog broja strogo osiguranih objekata u kojima se zatvorenici prisilno podučavaju kineskom jeziku i "ideološki obrazuju", piše CNN.

Peking i dalje insistira na tome da su masivni kampovi zapravo dobrotvorni centri za stručno osposobljavanje, te se čak i u spomenutim dokumentima takvi objekti nazivaju "ustanovama za obuku", a zatvorenici "studentima".

Ali, u dokumentima se takođe navode stroge mere sigurnosti, zaključavanje vrata i mere protiv bega "studenata". U njima se je propisano postavljanje nadzornih kamera i 24-satno nadgledanje zaštitara.

Prema informacijama ministarstva spoljnih poslova SAD, u kineskim logorima, odnosno kampovima za je zatvoreno do dva miliona muslimanskih Ujgura i drugih manjinskih grupa.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • mile

    Šta su to zaštitari ?

  • Mihailović

    Zar verujete CCN, samo kakve su laži širili o nama da bi opravdali agresiju...

  • Tara

    I muslimani su pravili logore za srbe ne bavimo se tudjim problemima.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima